Бијељина: Сутра о буџету, али и о новчаној помоћи за свако новорођенче

Срна
Бијељина: Сутра о буџету, али и о новчаној помоћи за свако новорођенче

БИЈЕЉЈИНА - Предсједник Скупштине града Бијелјина Александар Ђурђевић најавио је да ће сутра на сједници градског парламента, након усвајања Приједлога буджета, бити предложен низ мјера, попут увођенја новчане помоћи за свако рођено дијете, што је требало бити урађено много раније ради подршке пронаталитетној политици.

Ђурђевић је као одборник СНСД-а на конференцији за новинаре рекао да ће сутра бити предложени разни програми подршке запошљавању и самозапошљавању јер младима треба дати шансу, чиме би се, између осталог, спријечио њихов одлазак.

Он је подсјетио да је СНСД предлагао често проактивне мјере значајне за све грађане Бијелјине, али су све те мјере у претходном пероду биле одбијане само због чинјенице да је СНСД у то вријеме био опозиција.

“На почетку овог мандата ми смо усагласили неке принципе како видимо да би град требао да функционише, те се окупили у коалицију око тих принципа... Данас је фактичко станје да скупштинска већина жДоговор за Бијелјинуж броји 23 одборника и стабилно функционише”, рекао је Ђурђевић, који је и бивши шеф Клуба одборника СНСД-а.

Он је навео да се сада може спровести све што је СНСД и раније предлагао, а након сутрашнјег усвајања буджета.

Ђурђевић је напоменуо да ће амандмани који ће на сутрашњој сједници Скупштине града бити предложени бити амандмани цијеле коалиције, којој захваљује за подршку свим иницијативама које су Клуб одборника и странка упутили.

Одборник СНСД-а у Скупштини града Бијељине Златан Лазаревић рекао је новинарима да ће мјере СНСД-а предложене Коалицији “Договор за Бијељину” сутра ићи као заједнички амандмани, а прва мјера се односи на Аграрни фонд.

“Средства којима ће он располагати биће највећа у 13 година постојања ове институције”, рекао је Лазаревић, напоменувши да ће се при изради правилника Аграрног фонда водити рачуна о мањим пољопривредним произвођачима којим треба помоћи да “досегну праг” и да добијају подстицаје од Министарства пољопривреде.

Лазаревић је као другу мјеру навео субвенцију родитељима чија дјеца иду у приватне вртиће.

Одборник СНСД-а Миленко Гајић рекао је новинарима да је данас засједала скупштинска Комисија за прописе која је разматрала приједлог одлука који ће се сутра наћи на сједници, а међу њима је приједлог закључка о покретању иницијативе за измјену закона и других прописа.

Гајић, који је и предсједник ове комисије, рекао је да ће скупштинска већина на челу са СНСД-ом разматрати тај приједлог закључка када је ријеч о измјени Закона о локалној самоуправи, Закона о службеницима и намјештеницима локалне самоуправе и Закона о статусу функционера јединица локалне самоуправе.

Раније је најављено да ће друга сједница Скупштине града Бијељине трајати најмање два дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана