Бијељина: Донирано пет нових пластеника

Г.С.
Бијељина: Донирано пет нових пластеника

У оквиру пројекта „Директна социо-економска помоћ изузетно угроженим породицама у локалним заједницама у БиХ" данас је у Бијељини озваничена донација пластеника социјалном предузећу „Агроплан", а пластеници су раније обезбијеђени и за четири појединца, односно породице, из Велике Обарске, Бродца и Даздарева.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић појаснио је да су средства за набавку пластеника обезбиједили Министарство спољних послова Њемачке и невладина организација из Сарајева „АСБ", као и да је дио средстава донирала Градска управа.

- Цијена једног пластеника износила је 3.500 конвертибилних марака, а ми смо учествовали са 800 КМ по пластенику. Пројекат се спроводи у 12 општина и градова у БиХ и могу да најавим да ће бити реализован и наредне године, што је позитивна вијест, када знамо да се пластеници додјељују најугроженијим суграђанима – поручио је Мићић.

Русмир Ханић из „АСБ-а" каже да су корисници пројекта бирани посредством бијељинског Центра за социјални рад, али да је од ове године омогућено донирање пластеника и невладиним организацијама, јавним установама и другим установама.

- Људи су углавном одушевљени донацијом, а најбољи показатељ успјешности је то што су неки ранији корисници успјели да остваре добит и купе нове пластенике – истакао је Ханић.

Извршни директор Удружења грађана за промоцију Рома „Отахарин" Драган Јоковић нагласио је да је ово пети пластеник у оквиру социјалног предузећа „Агроплан", које иначе послује у оквиру „Отахарина".

- Захвални смо Градској управи и „АСБ-у" на помоћи јер ће нови пластеник омогућити и нова запошљавања. Ми се бавимо органском производњом којој су потребни управо пластенички услови и ово је сјајан подстрек да покажемо да се у Семберији може производити на здрав и квалитетан начин – додао је Јоковић.

Пројектом је предвиђено да корисници у чијим домаћинствима су постављени наведени пластеници током наредне године испоруче јавној кихињи стотину килограма својих производа и тако помогну другим лицима која су у стању социјалне потребе.

Корисници најављују да ће у пластеницима узгајати паприку, парадајз, патлиџан, спанаћ, блитву и сезонску салату.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана