БиХ због афричке куге спустила рампу Македонцима: Домаћи узгајивачи траже тоталну забрану увоза

Јана Кезић
БиХ због афричке куге спустила рампу Македонцима: Домаћи узгајивачи траже тоталну забрану увоза

БАЊАЛУКА - Због појаве афричке куге свиња у Сјеверној Македонији БиХ је подигла рампу за месо из појединих дијелова те земље у којима је откривена та опасна заразна болест, међутим, домаћи произвођачи су незадовољни одлуком и сматрају да би требало тотално забранити увоз ових производа, јер је постојеће мјере тешко контролисати.

Из Канцеларије за ветеринарство БиХ поручују да континуирано прате епидемиолошку ситуацију у Европи и свијету када је ријеч о питању афричке свињске куге и у складу с тим доносе забране увоза живих животиња и производа животињског поријекла.

- Канцеларија за ветеринарство БиХ одмах по сазнању појаве афричке свињске куге донијела је забрану увоза живих свиња, и домаћих и дивљих, као и сјемена, ембриона и јајних ћелија свиња из цијеле Сјеверне Македоније, док се забрана увоза меса свиња и производа поријеклом од меса свиња односи само на заражене општине у Сјеверној Македонији - рекао је за “Глас Српске” директор Канцеларија за ветеринарство БиХ Саша Бошковић. Додао је да је иста забрана увоза свиња и производа од свиња из Републике Србије на снази још од 2019. године, када се она први пут и појавила у тој земљи.

- Иста забрана је на снази и за све друге државе у којима је ова болест присутна - рекао је Бошковић, додајући да ова болест до данас није забиљежена на подручју БиХ.

Потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Немања Васић рекао је за “Глас Српске” да БиХ није ни имала значајнији увоз животиња из Сјеверне Македоније, али да је увоз прерађевина био огроман.

- Грешка је што се забрана односи само за поједине регије, зато што ми веома тешко можемо пратити у другој држави из које је области која животиња. Иде се на повјерење, а то није сигурно, јер је у сличним случајевима било злоупотреба - рекао је Васић подсјетивши на случај из претходних година, када се пилеће месо из једних региона у Србији могло увозити, а из других није, што је тада отворило простор за разне махинације.

Објаснио је да обично матичне државе у којима се догоди случај заразе донесе одлуку о регионима из којих се може користити месо и оне из којих се не може, јер они могу у својој држави да изврше контролу.

Предсједник Удружења узгајивача свиња РС Мишо Маљчић каже да забрана увоза за домаће произвођаче у суштини не значи ништа, јер скоро ништа се ни не увози са подручја ове земље, јер они имају скупљу производњу од нас.

- Кина је отписала комплетно европско тржиште свиња због појаве афричке куге у појединим регијама у Пољској и граници са Њемачком и Мађарском, а ово о чему ми причамо да је забрањен увоз из појединих регија је тотално апсурдно - категоричан је Маљчић.

Из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС раније су саопштили да, као надлежан орган, одговоран и свјестан ризика који пријети, прате ситуацију у земљама окружења и у складу с тим поступа.

- С циљем координације свих превентивних активности у вези са потенцијалном опасношћу предузели смо одређене кораке и сачинили планове хитних мјера поступања у случају појаве афричке куге у Српској - навели су из министарства.

Након што је почетком године ова опасна болест потврђена код домаћих свиња у Сјеверној Македонији и код вепрова у четири ловишта у Србији, Црна Гора је забранила увоз и транзит пошиљки живих домаћих и дивљих свиња, меса и свих производа из тих дијелова Србије и Сјеверне Македоније.

УИО

Када је ријеч о увозу меса из Сјеверне Македоније, предњачи овчје и козије месо, којег је према подацима Управе за индиректно опорезивање БиХ током прошле године увезено 566.667 килограма у вриједности већој од 1,2 милиона марака. Током 2020. године на тржиште БиХ овог меса стигло је у количини од 592.577 килограма “тешких” више од 1,4 милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана