БиХ трећа у свијету по незапослености

vecernji.ba
БиХ трећа у свијету по незапослености

Сарајево - Босна и Херцеговина трећа је земља у свијету по незапослености, наводи се у извјештајима појединих свјетских медија.

Највећа незапосленост у свијету је у Џибутију, потом у Конгу, а онда слиједи БиХ. Иза нас су даље у незавидном друштву економије Авганистана и Кеније.

Овај податак не наводи се само у извјештајима медија, већ њиме баратају и службе за статистику великог броја земаља свијета и може се пронаћи у њиховим публикацијама на интернету.

Графика испод показује рангирање земаља по незапослености с интернетске странице Традинг Ецономицс.

Иначе, треба објаснити како постоје два начина рачунања незапослености. Један начин је зброј особа пријављених на завод за запошљавање и управо тај начин рачунања овдје је кориштен и по њему је незапосленост у БиХ већа од 40 одсто.

Други начин је такозвана анкета радне снаге која узима у обзир да један број људи који су пријављени на завод ипак ради. По тој анкети, коју проводи Агенција за статистику БиХ, незапосленост у БиХ износи око 27 одсто и тај податак најчешће се наводи у службеним извјештајима о незапослености у нашој земљи, а њега искључиво користе бх. политичари када говоре о проблему незапослености.

Најмању стопу незапослености у свијету, према објављеним подацима, на овим страницама има Катар, и то у постотку 0,10 одсто, а занимљиво је и то како се на тој листи на завидном трећем мјесту налази Бјелорусија, чија стопа незапослености износи импресивних 0,50 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана