БиХ и Црна Гора отвориле заједнички гранични прелаз "Враћеновићи" вриједан 2,5 милиона евра

Срна
БиХ и Црна Гора отвориле заједнички гранични прелаз "Враћеновићи" вриједан 2,5 милиона евра

НИКШИИЋ - Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија и предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић отворили су данас на путу Никшић-Билећа заједнички гранични прелаз "Враћеновићи", вриједан више од 2,5 милиона евра.

Заједнички гранични прелаз "Враћеновићи" изграђен је на територији Црне Горе, а интеграцијом два гранична прелаза у један заједнички, у коме од данас раде граничне службе БиХ и Црне Горе, принципом једног заустављања, поједностављен је прелазак границе између ове двије земље.

Овај савремени гранични прелаз, површине је 9.000 метара, са три улазне и три излазне траке, као и једном посебном траком за теретна возила.

Изградња објекта заједничког граничног прелаза "Враћеновићи" почела је крајем фебруара од када је био затворен због изградње саобраћајне инфраструктуре.

Тегелтија је у обраћању рекао да је ово још један у низу успјешно реализованих пројеката БиХ и Црне Горе са Европском унијом и изразио наду да ово није посљедњи и да ће у наредним годинама бити још већих реализованих успјешних пројеката.

- У наредним годинама потрудићемо се да и други граничени прелази између БиХ и Црне Горе буду онакви какви треба да буду у 21. вијеку - истакао је Тегелтија.

Нагласио је да жели посебно да се обрати граничним полицијацима и цариницима Црне Горе и БиХ који већ више од 20 година заједно омогућавају несметан пролаз људи и роба на овим просторима јер су они ти који су омогућавали да привреда сарађује, а грађани међусобно комуницирају.

- Ваш рад у претходних 20 година одвијао се у нехуманим и лошим условима, али вас то није спријечило да успјешно обављате своје послове - истакао је Тегелтија.

Он је нагласио да овај пројекат гранични полицијаци и цариници сматрају као вид захвалности за то што су радили у претходним годинама.

- У то име, заиста вам хвала што сте омогућили да се робни и путнички контакти несметано одвијају између Црне Горе и БиХ. Радите на различитим граничним прелазима, али оно што вам можемо обећати јесте да ћемо се у наредних неколико година потрудити да и други гранични прелази између БиХ и Црне Горе буду онакви какве заслужујемо у 21. вијеку - рекао је Тегелтија.

Подвукао је да остаје обавеза власти и једне и друге земље да омогуће бољу економску сарадњу, те да је за то неопходна инфраструктура и гранични прелази који ће омогућити несметан и брз прелазак људима добре воље и привредницима који желе успјешно да раде, али који ће бити препрека илегалним трговинама и људима и робама.

- БиХ је опредијељења за унапређење инфраструктуре према Црној Гори и градићемо путеве који су веома скупи са становништа наших пројеката, али у оквиру пројекта ЕУ градићемо пут од Фоче до Шћепан Поља, укључујући мост који представља заједничку граничну линију. Са овог мјеста сада обећавам да ћемо то започети у наредној 2021. години - истакао је предсједавајући Савјета министара.

Он је изразио наду да ће сви гранични прелази бити сви модернизовани и отворени до 2024. године.

Шеф Делегације ЕУ у Црној Гори Оана Кристина Попа рекла је да је ефикасно управљање границама које обезбјеђује несметан и брз промет људи и робе важно за изградњу снажног партнерства међу сусједним земљама у региону и за безбједност свих.

- Сјетите се да ће једног дана ваше границе бити спољне границе ЕУ - рекла је Попа и поручила да ће због тога ЕУ наставити да пружа подршку у овој области.

Она је навела да је у изградњу овог прелаза ЕУ уложила два милиона евра, истичући да је ЕУ обезбиједила Црној Гори 20 милиона евра подршке како би њене границе биле сигурније и ефикасније као што је предвиђено националном стратегијом за интегрисано управљање границама.

- Сви ће имати пуно користи од нове инфраструктуре јер она унапређује редовни прекогранични проток људи, возила и робе између Црне Горе и сусједних земаља. Она чини црногорске границе безбједнијим смањујући нерегуларну миграцију и прекогранични организовани криминал - навела је Попа.

Она је додала да је унапређење међусобне повезаности региона важан приоритет за ЕУ.

Попа је подсјетила да је Европска комисија недавно представила економски инвестициони план за западни Балкан.

- Обезбиједићемо до девет милијарди евра за финансирање инвестиција у области саобраћаја, енергетике, зелене и дигиталне транзиције с циљем креирања одрживог развоја и нових радних мјеста - нагласила је Попа.

Она је навела да нове инвестиције ЕУ доносе конкретну корист једино ако су праћене свеобухватним реформама, будући да је добро управљање основа за одрживи економски развој и нова радна мјеста.

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић рекао је да је задовољство да се традиционално одличној сарадњи двије земље и добросусједским односима придружи и овај заједнички гранични прелаз.

Марковић је рекао да је овај пројекат одраз заједничке посвећености и одговорности према преузетим обавезама, као и непоколебљиве опредијељености за прогрес.

Он је навео да Црна Гора у претходном периоду није имала дилема, ни када је ријеч о економском развоју, ни када је ријеч о сарадњи са сусједима, истакавши да се данашњим отварањем заједничког граничног прелаза "Враћеновићи-Делеуша" најављује и наставак ове сарадње.

- Црна Гора и БиХ градиће заједничке прелазе Шћепан Поље-Хум, на путном правцу Плужине-Фоча, Зупци-Ситница на путном правцу Херцег Нови-Требиње и Илијино брдо-Клобук на путном правцу Никшић-Требиње - навео је Марковић.

Предсједник Владе Црне Горе рекао је да је овај гранични прелаз заједнички допринос европским опредијељењима и европском стандарду.

- Кроз концепт интегрисаног управљања границама, борба против организованог криминала, нелегалних миграција, кријумчарења наркотика и трговине оружјем биће још снажнија и ефикаснија - рекао је Марковић на отварању заједничког граничног прелаза.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана