Безвизни режим привукао дупло више Кинеза

nezavisne.com
Безвизни режим привукао дупло више Кинеза

Сарајево - Више него дупло туриста из Кине посјетило је Босну и Херцеговину за првих пет мјесеци ове године у односу на исти период прошле, показују подаци Агенције за статистику БиХ.

До краја маја у земљу је ушло 31.322 Кинеза, што је за чак 118 одсто више него до маја 2018. године, када је тај број износио 14.316.

Паралелно с растом броја посјета, готово у истом проценту је повећан и број ноћења, с тим да је статистика показала како сваки туриста из једне од најмногољуднијих земаља свијета остварује у просјеку 1,2 ноћења по доласку.

Добро упућени у ову област кажу како разлог раста лежи у безвизном режиму, који је на снази од прошле године. Тако туристи из удаљених кинеских провинција не морају више долазити у Амбасаду БиХ у Пекингу да би добили визу.

Међутим, ако се у обзир узме податак да је прошле године 142 милиона Кинеза путовало у иностранство, јасно је да је број оних који дођу у БиХ на нивоу статистичке грешке.

Фарук Борић, извршни директор Центра за промоцију и развој иницијативе “Појас и пут”, каже како је раст туристичких посјета далеко од пуног потенцијала, јер постоји неколико кључних недостатака на којима је потребно интезивно радити.

“Први је што немамо директне линије из Кине. Подсјећам да је због нерентабилности укинут директан лет Београд - Пекинг, тако да је тешко објективно учинити нешто на плану увођења директне линије ка Сарајеву, Бањалуци, Мостару”, каже Борић.

Други разлог, додаје он, је тај што агенције из БиХ не наступају заједнички, и то не само на нивоу БиХ него и регије, а просјечан  кинески туриста по доласку у Европу жели видјети што је могуће више земаља и градова.

“Просјечна слика кинеског туристе је да дође у Сарајево, обиђе Башчаршију и мјеста гдје се Валтер борио против Нијемаца, преспава, иде за Мостар, услика се на Старом мосту, ту негдје и руча, те одлази даље за Дубровник да гледа гдје је сниман 'Гаме оф Тхронес'. Дакле, један дан и неколико сати у просјеку. То говори и да се понуда мора побољшати и прилагодити захтјевима и навикама кинеских туриста, што је сигурно до наше стране”, оцјењује Борић.

Он додаје како се ових дана завршава рад на првој публикацији на кинеском језику о БиХ.

У њој се представља БиХ с различитих аспеката, од општих, географских и економских података до занимљивости из културе, умјетности, животног стила. Брошура ће, поред своје промоције и дистрибуције у БиХ, бити дистрибуирана на адресе преко 4.000 туристичких агенција из Кине, што ће несумњиво уродити плодом и туристичке могућности БиХ приближити кинеској страни.

На број кинеских туриста у БиХ свакако ће позитивно утицати и уколико крајем јула дође до реализације најављених летова из Техерана до Бањалуке. Како је раније саопштено из “Аеродром Републике Српске”, овим летовима компанија “Махан Аир” доводила би кинеске туристе у БиХ.

Генерално, у периоду јануар - мај 2019. туристи су остварили 534.642 посјете, што је више за 7,8  одсто и 1.105.310 ноћења, што је више за 8,8 одсто у односу на исти период 2018. године.

У структури ноћења страних туриста највише ноћења остварили су туристи из Хрватске (19,4%), Србије (12,3%), Словеније (6,4%), Италије (5,3%), Њемачке (5,2%), Кине (4,9%) и Турске (4,2%), што је укупно 57,7%. Туристи из осталих земаља остварили су 42,3% ноћења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана