Безбједност дјеце на интернету приоритет

Д. Б.
Foto: Д. Поздеровић

БАЊАЛУКА - Утицај медија у друштву и потенцијално штетних садржаја на младе само су неке од тема које су на занимљив начин обрадиле образовне установе из Српске, а за најуспјешније пројекте награђено је пет основних школа.

На конкурсу у оквиру овогодишње кампање “Јачање медијске писмености дјеце у Републици Српској”, чији је покретач Министарство саобраћаја и веза РС, учествовало је 15 образовних установа, а награде су освојили паљанска ОШ “Пале”, ОШ “Вук Караџић” Власеница, ОШ “Младен Стојановић” Јошавка, бањалучка школа “Георги Стојков Раковски” те бијељинска ОШ “Свети Сава”.

Награде, односно три рачунара и два лаптопа, које је обезбиједила компанија “м:тел”, уручили су министар саобраћаја и веза Недељко Ћорић и министар просвјете и културе Наталија Тривић. Ћорић је казао да је циљ ове кампање развијање свијести код младих о значају медија у друштву, правима дјеце и младих на заштиту безбједности и приватности у медијима, као и важност анализе и конзумирања садржаја медија.

- На овај начин, између осталог, јачамо и материјално-техничке капацитете у нашим основним школама - казао је Ћорић и додао да ће овај кампања бити настављена.

Тривићева је истакла да је јачање медијске писмености важна тема, с обзиром на нове технологије.

- Значајно је да медијску писменост пренесемо на дјецу, која треба да науче које су то позитивне стране употребе нових технологија, те укажемо на опасности које вребају са друштвених мрежа - казала је Тривићева.

Честитајући школама на побједи, генерални директор “м:тела” Марко Лопичић је рекао да ова компанија већ годинама уназад улаже у безбједност најмлађих на интернету, као и свих осталих информационих и телекомуникационих ресурса.

- Надам се да је овај пројекат постигао кључне циљеве јер смо сви свесни да су медији значајни део живота наших најмлађих. Кроз овај пројекат желели смо да на један озбиљан начин малишанима укажемо на поруке које долазе из медија, али да буду и одговорни учесници у медијском простору - истакао је Лопичић.

Члан комисије за избор најбољих пројеката и професор на Факултету политичких наука Универзитета у Бањалуци Драгана Трнинић навела је да су сви пројекти били изузетно квалитетни.

Према њеним ријечима медијско образовање, које је на овај начин ушло у школе, шири се код дјеце која се свакодневно сусрећу са различитим медијима како у процесу образовања тако и у слободно вријеме.

- Евидентно је да су дјеца данас изузетно дигитално писмена те је много важна критичка медијска писменост, односно њихова свијест о различитим аспектима медија, да имају своје лице и наличје - напоменула је Трнинићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана