Без сарадње тешко угасити локална жаришта

Милијана Латиновић
Без сарадње тешко угасити локална жаришта

БАЊАЛУКА - Поједине здравствене установе у Републици Српској доведене су пред колапс због раста броја новозаражених вирусом корона, а што је посљедица, тврде љекари, неодговорног понашања грађана који се не придржавају прописаних мјера и олако схватају епидемију којој се не назире крај.

За 24 часа од посљедица “ковида 19” преминуле су двије особе у Српској, а вирус је регистрован код још 16 особа. Епидемиолог у Институту за јавно здравство РС Јела Аћимовић истакла је да се у посљедње вријеме биљежи пораст броја заражених што је посљедица непоштовања мјера.

- Нема лијека, нема вакцине и стога је неопходно ношење маски, дистанца, лична хигијена и провјетравање просторија - нагласила је Аћимовићева.

Вршилац дужности директора Института за јавно здравство Бранислав Зељковић рекао је да је у посљедњих седам дана дошло до погоршања епидемиолошке ситуације, те да је неопходно поштовати предложене мјере како не би поново дошло до рестриктивнијих мјера. Колико је ситуација тешка у појединим локалним заједницама најбоље знају љекари који већ четири пуна мјесеца даноноћно воде битке за спас заражених пацијената.

Генерални директор Универзитетског клиничког центра (УКЦ) РС Владо Ђајић рекао је за “Глас Српске” да је неодговорност појединаца резултирала блокирањем здравственог система.

- Ако се овако настави доћи ће до потпуног застоја у здравству. Здравствени радници већ мјесецима дају све од себе, раде марљиво, пропали су им стари одмори, нису узимали ни нове, нису користили боловања, радили су максимално и сада смо разочарани понашањем појединаца који кажу да је корона фарса и да се не треба чувати - упозорио је Ђајић. Додао је да је на “ковид” одјељењу у овој здравственој установи хоспитализовано око 40 пацијената, од којих је седам на респираторима.

- Забрињава то што су обољели млађи људи и све чешће су млађи на респираторима - истакао је Ђајић.

Епидемија се не стишава ни у Котор Варошу, а та општина налази се у самом врху листе по броју заражених. Директор которварошког Дома здравља “Свети Пантелејмон” Владимир Бибић истиче да свеобухватним тестирањем настоје епидемију ставити под контролу.

- Најчешће је ријеч о породичним контактима јер су се људи доста опустили, не придржавају се мјера, друже се. Проблем нам прави то што многи не желе да наведу контакте. Тамо гдје нема сарадње жаришта и даље тињају - истакао је Бибић, апелујући на суграђане да се придржавају свих препоручених мјера.

Ситуација није сјајна ни у Херцеговини, што потврђује примјер требињске болнице која због недостатка кревета у “ковид” одјељењу пацијенте шаље у Универзитетску болницу у Фочи.

Министар здравља и социјалне заштите РС Ален Шеранић који је јуче боравио на југу Српске истакао је да се тражи начин да домови здравља у источној Херцеговини помогну Дому здравља у Љубињу који трпи највећи притисак због епидемиолошке ситуације.

- Реорганизацијом рада болница смјестили смо пацијенте из регије источна Херцеговина у болницу у Фочи, која је ставила расположиве капацитете за ове пацијенте. Тражимо начине како да капацитете болнице у Источном Сарајеву, гдје се тренутно реконструишу одређени објекти, у наредном периоду ставимо за потребе ових пацијената - рекао је Шеранић.

Број заражених повећао се и у Бијељини, а међу обољелима је и 12 здравствених радника који су се заразили мимо здравствене установе. Директорица бијељинске Болнице “Свети врачеви” Милица Ловрић каже да је у тој здравственој установи хоспитализовано 11 пацијената.

- Колеге које су се заразиле су у кућној изолацији и очекујемо да ће бити добро. Вирус није ушао у болницу и то је најважније - казала је Ловрићева која је и сама у изолацији јер је имала позитиван контакт, иако је први тест показао да је негативна на “ковид 19”. Додала је да изостанак ових љекара и медицинара није угрозио рад болнице јер су у међувремену повукли колеге са годишњих одмора.

Вирусу корона и након четири мјесеца од првог регистрованог случаја заразе у Српској и даље успјешно одолијева десет општина. Ниједан позитиван случај на “ковид 19” немају Станари, Источни Мостар, Доњи Жабар, Купрес РС, Хан Пијесак, Рудо, Чајниче, Трново РС, Пелагићево и Источни Стари Град.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана