Без марке у џепу покорили Европу

Данијела Стоканић
Без марке у џепу покорили Европу

Бањалука - Спавање на крову дискотеке и у шатору испред хостела за бескућнике, купање у готово залеђеној ријеци, сумња да су терористи, само су дио доживљаја тројице бањалучких студента који су се отиснули на пут дужи од 1.000 километара и то без марке у џепу.

Новица Лакетић из Кнежева, Вукашин Латиновић из Прњавора и Огњен Цвијановић из Гацка су током седмодневне авантуре путовања Европом прошли све и свашта, а најтеже им је било, како кажу, седам сати стајати на киши са руксацима тешким више од 20 килограма.

Како би успјели да стигну до циља, који је у овом случају био Париз, ова три другара сналазила су се на разне начине јер, како кажу, није нимало лако у "бијелом свијету без динара напунити стомак и наћи сигурно скровиште за спавање".

Ријеч је о такмичењу "Can You Make It?", које је организовао  "Ред Бул", а у којем је учествовало 165 тимова из цијелог свијета. Сви они су од старта требали да пређу 1.000 километара како би стигли до циља - Париза. Лакетић је испричао да је њихов старт био шкотски град Единбург.

- Приликом путовања држали смо се мапе и заједничке апликације, помоћу које смо размјењивали информације са осталим учесницима. Како бисмо из Шкотске дошли до Париза, прошли смо кроз најмање 20 нама до сада непознатих градова - рекао је Лакетић, додајући да су им на самом старту такмичења узели сав новац и на циљу вратили.

Из мјеста у мјесто превозили су се на разне начине, од аутостопа, пјешачења, до укрцавања у воз кришом.

- Дешавало се да нас кондуктери примијете па нас истјерају из воза јер немамо новца за карту, али нисмо одустајали, чекали смо други. Много тога смо могли да платимо лименкама, наравно, уколико налетимо на разумијевање тамошњих људи. Тако смо захваљујући само једној лименци нас тројица вечерали и пили скупо вино у једном од најелитнијих ресторана. Сви гости су нас гледали у чуду - испричао је Лакетић, додајући да су на самом стару добили 24 лименке.

Његов сапутник Вукашин каже да се нису купали данима и да он више није могао издржати па се бућнуо у хладну ријеку.

- Најгора ствар која ми се могла десити је да сам послије тог купања схватио да сам могао сакупити поене захваљујући којима смо могли добити још 24 лименке овог енергетског пића. Због чега смо то поновили сва тројица - прича он.

Било је још низ задатака захваљујући којима су скупљали поене, а који су на крају играли највећу улогу у побједи.

- Једном смо чак спавали испред хостела за бескућнике јер нисмо на вријеме послали мејл да резервишемо мјесто. Чак смо се возили и са полицајцима, који су на крају жељели да се фотографишу са нама - рекао је Латиновић.

Додао је да их је приликом изласка из воза у Паризу опколила француска полиција упирући пушке, јер су им колеге из воза дојавиле да су унутра три сумњиве особе.

Али када су видјели њихове пасоше, одмах су их пустили.

Трећи авантуриста Огњен Цвијановић прича да никад неће заборавити спавање на крову дискотеке, када је њихов шатор буквално скакао од прегласне музике и буке која је долазила са улице, као и камповање испред Ајфеловог торња.

- Ово ће за нас бити незаборавно искуство и авантура, на којој смо упознали много пријатеља из цијелог свијета. Неки су нам обећали доћи на љето, а неке ћемо и ми посјетити – рекли су на крају ове приче ови авантуристи, не кријући осмијехе на лицу. 

Такмичари су бирани на основу кратких видеа које су снимили, а момци из Бањалуке наглашавају да су захвални МПМ студију из Прњавора који је радио на продукцији њиховог снимка.

Циљ такмичења

Авантуристи објашњавају да циљ такмичења, које је трајало од 12. до 19. априла, није био ко ће до Париза доћи први, него ко ће имати најбољу причу до доласка у овај француски град до одређеног времена.

- Нас тројица смо имали око 10.000 лајкова и дијељења на друштвеним мрежама, то су били неки социјални поени. Поједине екипе су имале и по 350.000 лајкова и дијељења на друштвеним мрежама - испричали су студенти.

Такмичари су добијали бодове на основу изазова који су им били постављени на контролним пунктовима, пратилаца на социјалним мрежама, те извршавања задатака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана