Без доплате нема љетовања

Милош Васиљевић
Без доплате нема љетовања

БАЊАЛУКА - Туристичке агенције путем којих становници Српске путују на љетовање на далеке дестинације траже од путника који су већ уплатили аранжмане да доплате износ за гориво, јер је у међувремену дошло до драстичног поскупљења.

Неке авио-компаније су већ раније урачунале поскупљење горива у цијену карте, али оне које нису сада траже доплату, која се, како истичу у агенцијама, креће од 20 до 50 евра, у зависности од превозника и дестинације на коју се путује.

Из бијељинске туристичке агенције “Хепи травел” кажу да њихови клијенти на даље дестинације путују углавном из Београда.

- Ако желимо да путујемо, морамо да платимо тај додатни износ. Неке авио-компаније су још пред сезону, вјероватно претпостављајући да ће гориво поскупјети, додале доплату за гориво у мањем износу, односно 30 или 40 евра, највише је до сада износила 50 евра - рекла је Јелена Јосиповић из ове агенције.

То је, како каже, било очекивано, јер цијена горива диктира све.

- Агенције морају да плате разлику у року од 24 или 48 часова од момента када добију информацију од авио-компаније о промјени цијена - истиче Јосиповићева. Она каже да су клијенти свјесни ситуације, па већином прихватају промјене цјеновника.

- Када неко уради резервацију, ми их напоменемо да постоји могућност да дође до поскупљења аеродромских такси и да ћемо их обавијестити у случају да нас авио-компанија позове - казала је Јосиповићева.

И у бањалучкој туристичкој агенцији “Цептер паспорт” наглашавају да су доплате неминовне.

- Свуда је иста ситуација, јер све диктирају авио-компаније. Те таксе се нису дуго мијењале, али увијек стоји опција да су подложне промјенама. Гориво је поскупјело, па су и карте скупље, односно траже се доплате, чији износ се не може унапријед знати - рекли су из “Цептер паспорта”.

Реакције људи су подијељене, али, како кажу, ипак су свјесни да су поскупљења неминовност.

- Они путници који дуго путују свјесни су да је то једина опција. Све зависи од лета и компаније, на старту је било повећање од 15 евра, а сада зна да буде и до 45 евра. Све диктирају цијене горива, па тако и ово - наводе из “Цептер паспорта”, додајући да њихови клијенти најчешће путују из Бањалуке и Београда, док је све више полазака и из Сарајева.

У туристичкој агенције “Унис турс” из највећег града Српске казали су за “Глас” да за сада нема драстичних повећања доплате за авио-превоз, јер сезона практично није ни почела.

- Можемо очекивати поскупљење, без обзира на тренутну ситуацију. Увијек је било да су аеродромске таксе промјенљиве, не све него неке, и то путници знају. Летови из Београда на неке дестинације су поскупјели, међутим, нису сви - рекли су из “Унис турса”.

Да је доплата неизбјежна, нагласио је и директор Националне асоцијације туристичких агенција (YUТА) у Србији Александар Сеничић, који је рекао да је у односу на почетак године, када су уговарани чартер летови, авио-гориво поскупјело 100 одсто, па се зато траже доплате за гориво од путника који су платили аранжмане. Он је казао да су опције или да се плати та доплата или се неће путовати, додавши да на то агенције не могу много да утичу.

Дестинације

Осим Црне Горе, која је изузетно популарна, туристи су највише заинтересовани за Турску и Грчку.

- Када је предсезона у питању, односно јун, највише људи путује у Египат, јер је то сигурна варијанта за квалитетно купање, али генерално највише су заинтересовани за Црну Гору. С обзиром на то да је корона иза нас, отварају се и нови чартер летови, тако да ће људи ићи и у Шпанију, Италију, Кипар - рекли су из “Хепи травела”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана