Берјан: Држављанин БиХ на крузеру "Дајмонд Принцес" је добро

М. Л.
Берјан: Држављанин БиХ на крузеру "Дајмонд Принцес" је добро

ТОКИО - Држављанин БиХ који се налази на крузеру "Дајмонд Принцес", који је усидрен у јапанској луци Јокохама добро се осјећа, управо сам разговарао с њим, рекао је за "Глас Српске" амбасадор БиХ у Јапану Синиша Берјан.

- У свакодневном смо директном контакту са држављанином БиХ који се тренутно добро осјећа и труди се да приликом обављања активности из свог сектора задужења, строго се придржавајући прописаних мјера заштите, сведе контакте са другим лицима на крузеру на најмању могућу мјеру - истакао је Берјан.

Додао је да су сви негативно тестирани путници, искрцани са крузера у току посљедња два дана, добили сертификат санитарне инспекције којим се потврђује да је путник, у периоду од 5. до 19. фебруара 2020. године, провео 14 дана у карантину, да није показао симптоме заразе вирусом корона у току трајања карантина, посебно апострофирајући повишену тјелесну температуру (већу од 37,5 степени) те да нема опасности да ће тај путник инфицирати друга лица.

- Сертификат је двојезичан, на енглеском и јапанском језику. Јапанска страна се обавезала да ће одржавати активан контакт са свим искрцаним путницима са крузера  - рекао је Берјан и додао да би сви преостали путници требало да буду искрцани сутра.

Берјан је казао да се, према резултатима тестирања, како се ближио крај карантинског периода повећавао број инфицираних чланова посаде јер они, обављајући своје редовне активности на крузеру, нису били у потпуном систему карантина као путници, и самим тим су били изложени већем ризику од заразе.

Према посљедњим информацијама, тренутно је вирусом корона инфицирано 626 особа или 16,9 одсто од укупног броја особа на крузеру "Дајмонд Принцес", а двије особе су преминуле.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана