Берачи гљива у Српској неће бити оштећени

Данијела Бајић
Берачи гљива у Српској неће бити оштећени

БАЊАЛУКА - Фирме које се баве откупом и извозом осталих шумских производа попут гљива и љековитог биља, а које се сакупља у шумама и на шумском земљишту у својини Републике, нису за то плаћале накнаду, због чега је донесен нови правилник који уводи више реда у ову област.

Рекао је то помоћник министра за шумарство и ловство Горан Зубић истичући да су фирме, које се баве откупом и продајом осталих шумских производа, обавезне да плаћају накнаду од пет одсто “Шумама РС”, које су корисник шума и шумског земљишта у својини Републике.

- Многе фирме раније се нису придржавале тог прописа. Томе у прилог говоре подаци да су фирме које се баве прерадом и продајом осталих шумских производа лани извезле робу у вриједности од 23 милиона КМ, а “Шумама РС” на име коришћења уплатиле су само 8.000 КМ умјесто више од милион марака, иако овдје треба узети у обзир да оне имају и властиту производњу - казао је Зубић.

Због тога је, додаје он, донесен нови Правилник о условима коришћења и начину сакупљања осталих шумских производа који сутра ступа на снагу.

- Њиме су прецизније прописане контроле у тој области. Сакупљачи, односно физичка лица, који живе од продаје осталих шумских производа, и даље ће моћи да сакупљају гљиве, биље и остало, али ће их фирме морати регистровати и додијелити им идентификациони број, односно картицу. Они ће приликом контроле у шумском газдинству само показати тај документ и неће имати проблема. Такође, та лица ће проћи одређену обуку да правилно прикупљају остале шумске производе како не би дошло до деградације у станишту. Никакву другу обавезу неће имати у односу на претходни правилник - истакао је Зубић.

Што се тиче контрола, он каже да ће уговор, који ће комерцијална предузећа са “Шумама РС” склопити на годишњем нивоу, подразумијевати локације, количине и врсте осталих шумских производа.

- Контролу на терену ће вршити лугари. Они ће провјеравати да ли сакупљач има идентификациони број и евиденциони блок у којој уписује количине. Фирме на крају године имају обавезу да закључно са сваким мјесецом предају те блокове, гдје се виде количине, на основу којих ће плаћати надокнаду “Шумама РС” - рекао је Зубић.

Било који природни ресурс, нагласио је Зубић, није могуће узети без одређене надокнаде према Српској.

- Нико данас не може ући у шуму и, рецимо, узети кубик дрва или уловити рибу, а да не плати одређену накнаду. Накнада за остале шумске производе од пет одсто уопште није висока, а у једном од претходних закона о шумама износила је десет одсто и није било никаквих проблема - истакао је Зубић.

Када су у питању физичка лица која сакупљају остале шумске производе за властите потребе, Зубић каже да је и претходним правилником било прописано да грађани дневно могу сакупити до једног килограма.

- Сматрамо да је, на примјер, килограм гљива за потребе једног домаћинства дневно сасвим довољан - рекао је Зубић.

Деградација

Горан Зубић је истакао да “Шуме РС” имају обавезу да ураде годишње планове коришћења и осталих шумских производа, тако да они морају предвидјети гдје, које количине и врсте ће бити сакупљане.

- Међутим, ако немамо увида у самој реализацији гдје се шта сакупља и у којој количини, ризикујемо да деградирамо потенцијал станишта и угрожавамо одрживост тих врста, о чему морамо приоритетно водити рачуна - истиче Зубић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана