Бенцун: Унапређењем обновљивих извора енергије помоћи опоравак привреде

Срна
Foto: Aгенције

БАЊАЛУКА- Напори "Електропривреде Републике Српске" /ЕРС/ да до 2026. године омогући додатних 430 мегавата енергије из обновљивих извора примјери су добре праксе у области зелене енергије, с циљем да се да допринос економском развоју и опоравку привреде, рекао је Срни стални представник БиХ при међународним организацијама у Бечу амбасадор Синиша Бенцун.

Бенцун је напоменуо да је план да се то уради уз унапријеђен законски оквир који ће омогућити домаћинствима, предузећима и институцијама да се једноставно укључе у субвенционисану производњу соларне енергије за своје потребе, а да вишкове пласирају у електро-мрежу.

Он је додао и да исти циљ имају и намјере Владе Федерације БиХ /ФБиХ/ да значајно субвенционише набавку аутомобила на електрични погон, као и низ других пројеката који заједно треба да допринесу одрживом опоравку, економском развоју и очувању животне средине.

Бенцун, који у Лођу у Пољској учествује на Другом припремном састанку ОЕБС-овог Економског и еколошког форума, осврнуо се и на обесхрабрујуће глобалне прогнозе за ову годину које предвиђају успоравање привреде.

"Уз општу непредвидивост за БиХ и друге земље у развоју. то може имати велике импликације, уз већ постојеће проблеме за становништво који се нижу повећањем цијена хране, горива и других енергената за гријање", навео је Бенцун.

Он сматра да опоравак од сваке кризе, па и ове, може бити искоришћен као прилика суштинским интервенцијама у области крхке здравствене заштите, образовања оројентисаног према пословима будућности и већом трансформацијом ка зеленој енергији.

Бенцун је затражио да ОЕБС у БиХ појача своје активности из економске и еколошке сфере, те је у том смислу поздравио и прошлонедјељну посјету ОЕБС-овог координатора за економске и еколошке активности Иглија Хасанија, који је из прве руке могао да чује стварне потребе.

Он је позвао и све друге доносиоце одлука унутар ОЕБС-а да направе бољу равнотежу у активностима теренске мисије ОЕБС-а у БиХ које би у први план требало да ставе недовољно афирмисане пројекте из економске и околишне димензије.

"Поред очигледних и мјерљивих користи, такве активности могу лако да окупе људе из различитих заједница, што је од велике важности у дубоко подијељеним друштвима какво је БиХ", сматра Бенцун.

Састанак у Лођу посвећен је промовисању безбједности и стабилности на подручју ОЕБС-а кроз одржив економски опоравак од пандемије ковида 19. Отворио га је министар иностраних послова Пољске и предсједавајући ОЕБС-а Збигњев Рау.

Основне теме током два дана обухватиће заштиту животне средине и одрживо коришћење природних ресурса, подршкy зеленом расту и јачању привреде кроз сарадњу у области енергетске ефикасности и обновљиве енергије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана