Базени широм Српске спремни за прве купаче: И у води размак од два метра

Анита Јанковић Речевић
Базени широм Српске спремни за прве купаче: И у води размак од два метра

БАЊАЛУКА - Рекреативци широм Српске који слободно вријеме радо проводе опуштајући се у води коначно могу на пливање у затворене базене који почињу да раде након паузе због вируса корона, али уз обавезну физичку дистанцу од два метра и појачане мјере хигијене.

Према препорукама за рад базена, које је објавио Институт за јавно здравство РС, осим појачане дезинфекције просторија и свих површина на базену неопходно је да купачи опрему за пливање обуку код куће да би било избјегнуто коришћење свлачионица. Гостима није дозвољено дијељење опреме и пешкира, а након купања препоручује се што краће задржавање у самом комплексу базена те одлазак кући на туширање.

- Максимални број особа којима је дозвољен истовремени боравак у комплексу базена одређује се према правилу десет особа на 100 квадрата простора. Број особа које могу истовремено да бораве у базену зависи од његове величине. Прихватљив је број особа при којем је могуће одржавање физичке удаљености од два метра - наведено је у препорукама овог института.

Како наводе, особље треба правилно да носи заштитну маску тако да прекрива нос, уста и браду, осим у простору око базена, у базенима и у спа зони, јер се у влажној средини маска брзо овлажи и нема заштитну улогу.

Директор мотела “Хајдучке воде” на планини Борја Горан Периз каже да је затворени базен почео да ради у понедјељак, те да се купачи полако враћају.

- Гостију нема много, али смо задовољни, јер смо коначно почели да радимо. Поштујемо све препоручене мјере Института, а што се тиче дозвољеног броја пливача, он до сада није био под знаком питања, јер нема велике концентрације људи. Надамо се да ће та мјера у вези са бројем пливача бити додатно релаксирана када посао заживи - казао је Периз и додао да се припремају за већи прилив гостију када почне подјела ваучера становништву за туристичка путовања.

Да ради јуче је почео и затворени базен у склопу хотела “Сан” у Лакташима, а грађани Бањалуке, након паузе од два и по мјесеца, сутра поново могу на опуштање и пливање у велнес центар хотела “Фортуна”.

- Комплекс затвореног базена је 200 квадрата, тако да ћемо истовремено моћи да примимо 20 пливача. Купачима који купе цјелодневну карту нећемо ограничавати вријеме боравка на базену. Када буде попуњен дозвољени број, просто нећемо пуштати друге кориснике све док неко не напусти базен. Сутра почињу да раде и сауне - рекла је портпарол бањалучког хотела “Фортуна” Неда Каламанда, наводећи да отворени базен почиње да ради 15. јуна.

Она је додала да ће појачане мјере дезинфекције знатно повећати трошкове одржавања, али да за сада неће повећавати цијене услуга.

- Цијене су остале на нивоу на којем су биле прије епидемије. Ако будемо на позитивној нули, биће добро - додала је Каламанда.

Бањалучки Водени парк “Аквана” почиње да ради 5. јуна, а сезонске улазнице купачи могу купити већ од данас.

- Почетак рада може бити помјерен у зависности од временских услова, а радно вријеме парка биће од десет до 19 часова радним даном и од девет до 22 часа викендом. Цијена сезонских улазница за ученике и студенте је 50 КМ, а за остале грађане 60 марака - саопштено је из “Акване”.

Аква парк “Сунчана врела” у склопу требињског комплекса “Град Сунца”, требало би да почне да ради средином наредног мјесеца, а затворени базен у спортско-рекретивним центру “Олимп” за сада неће радити.

- Уколико број људи у купалишту остане ограничен током љета, неће бити економске оправданости за рад, нарочито што услуге неће поскупјети - рекла је извршна директорица за угоститељство у “Граду Сунца” Марела Ђукић.

Први гости у “Бањи Врућици”

Здравствено-туристички центар “Бања Врућица” Теслић почео је да ради пуним капацитетом, поштујући све прописане мјере заштите. Из “Бања Врућице” наводе да су од јуче сви хотели отворени и да су већ пристигли и први гости.

- Све медицинске услуге, велнес услуге, конгресне и спортске, као и угоститељске на располагању су гостима - наведено је у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана