Баук: Пчеларима потребна већа подршка Ливањског кантона и Федерације

Срна
Баук: Пчеларима потребна већа подршка Ливањског кантона и Федерације

ДРВАР - Ливањски кантон и Федерација БиХ /ФБиХ/ не пружају довољно подршке пчеларству будући да је неопходно повећати подстицаје по кошници, као и субвенције за набавку нове опреме како би се ова грана развијала, рекао је Срни пчелар Милош Баук из Дрвара чија се породица годинама бави производњом меда.

Баук је навео да имају подстицаје са нивоа ФБиХ који износе 12 КМ по кошници, а требало би да буде око 20 КМ да би могли опстати.

Он је додао да Влада Ливањског кантона још није усвојила други дио програма за подстицај у којима треба да се нађе и пчеларство.

"Потребно је да се повећају подстицаји по кошници, оно што сада ФБиХ помаже довољно је за куповину лијекова, а трошкови по једној кошници су много већи. То се посебно осјети када је лоша година и тада су пчелари у проблему јер се морају сналазити да опстану", истакао је Баук.

Он је рекао да је потребно пружити и подршку у набавци опреме за пчеларе, јер је застарјела она коју већ имају. "Субвенција за набавку нове опреме би у великој мјери утицала на развој пчеларства", додао је Баук.

Према његовим ријечима, у Републици Српској постоје субвенције за набавку опреме за пчеларство, па је тако много пчелара модернијом опремом олакшало рад у пчелињаку, што им је омогућило и да повећају број кошница и приходе од пчеларства.

Породица Баук из Дрвара годинама уназад важи за произвођаче врхунског меда за чији квалилтет су добили вишеструка признања и награде

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана