Банко: Све вакцине 100 одсто елиминишу тешко обољевање од ковида

ГС
Банко: Све вакцине 100 одсто елиминишу тешко обољевање од ковида

БАЊАЛУКА - Све вакцине које су у овом тренутку у масовној употреби прошле су ригорозна испитивања и јасно дефинисане кораке преклиничких и клиничких испитивања, истиче доцент др Ана Банко, вирусолог са Института за микробиологију и имунологију Медицинског факултета Универзитета у Београду.

Она је гостујући у Јутарњем програму РТРС-а нагласила да је вакцина једино рјешење за заустављање ширења пандемије вируса корона и да постојеће вакцине са скоро стоодстотном ефикасношћу елиминишу могућност тешког обољевања и смрти од ковида-19.

- Суштина и будућност јесте у ДНК и РНК вакцинама које ми данас имамо - додала је др Банко.

Када су у питању људи који су прележали вирус корона, докторка наглашава да, упркос томе, и они требају да се вакцинишу али не у првом таласу вакцинације јер те особе, како је рекла, нису приоритетна група.

- Особа која је прележала корону, након мјесец дана, ако су сви клинички и лабораторијски параметри нормални, може да прими вакцину - рекла је она.

Банко је додала да је велики број случајева у Србији да се особе које су примиле прву дозу вакцине сувише опусте, а имунитет се стиче тек неколико недјеља након друге дозе.

- Иако струка каже да ће имунитет након примљене друге дозе вакцине трајати најмање шест мјесеци, ја дубоко вјерујем да ће он трајати бар годину, двије зато што ми не стичемо имунитет само стварањем антитијела. Ми имамо и тзв. меморијски имунитет чији је задатак да када особа поново дође у контакт с вирусом, знајући шта му је непријатељ, поново покреће стварање антитијела. Зато мислим да је мој оптимизам реалан - истакла је докторка Банко.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана