Бањалука изгубила спор са “Бингом” за милионско земљиште Пољопривредне школе

capital.ba
Бањалука изгубила спор са “Бингом” за милионско земљиште Пољопривредне школе

Фото: Н.Н. ђ Бањалука изгубила спор са “Бингом” за милионско Бањалука - Град Бањалука изгубио је десетине милиона КМ вриједно земљиште Пољопривредне школе, након што је Основни суд одбацио тужбу Града против те школе, Перице Репајића, бијељинске фирме “Октан промет” Војина Митровића и највећег трговачког ланца “Бинго”, који ће на купљеној парцели градити тржни центар, сазнаје портал Capital.

Ради се о земљишту над којим је Пољопривредна школа имала право кориштења, а након што је то право у земљишним књигама укњижила у право располагања, школа је потписала уговор о замјени тог земљишта са Перицом Репајићем за безвриједне некретнине у околини Бањалуке и Лакташа. У међувремену, Репајић је дио замијењеног земљишта продао фирмама “Бинго” Тузла и “Октан промет” Бијељина за 8,3 милиона КМ.

Град је тужбом, коју је поднио још 2011. године, покушао да оспори упис права располагања на Пољопривредну школу као и да поништи уговор о замјени земљишта и купопродајне уговоре између Репајића, “Октан – промета” Војина Митровића и “Бинга”.

Међутим, бањалучки Основни суд је тужбу одбацио уз образложење да нису основани наводи Града да је раније стекао право располагања спорним земљиштем те да због тога то право није могло бити уписано на Пољопривредну школу.

С обзиром на то да је утврдио да је школа имала право располагања суд је одбацио и захтјев Града за поништење уговора о замјени замљишта, а затим и о продаји.

“Суд је мишљења да уговор о размјени није ништав. Суд је већ образложио на који начин је Пољопривредна школа стекла право располагања на спорним непокретностима, те сматра да је имала право да их отуђи”, наведено је у образложењу пресуде која је у посједу Capitalа.

Град је као разлог за ништавост уговора о замјени некретнина истицао и то да према Закону о средњем образовању и васпитању школа није могла располагати са некретнинама у којима обавља образовну дјелатност те да директор школе није био овлаштен да закључи спорне уговоре, али је суд и то одбацио.

“Средња школа је правно лице са карактером јавне установе, њен законски заступник је директор, који је сходно томе овлаштен да закључује уговоре са трећим лицима у име и за рачун средње школе. Из уговора о замјени некретнина произилази да је тај уговор у име првотужене потписао директор Еди Ханеш, на основу овлаштења садржаног у Одлуци о поступку и овлаштењима за замјену земљишта којим располаже Пољопривредна школа, а коју је донио Школски одбор”, наведено је, између осталог, у образложењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана