Бањалучанин Лука Вучић продајом слика стипендира дјецу са Космета

Милош Васиљевић
Бањалучанин Лука Вучић продајом слика стипендира дјецу са Космета

БАЊАЛУКА - Свој хоби сликарство млади Бањалучанин Лука Вучић преточио је у помоћ онима којима је најпотребнија, па тако новцем који заради од продаје умјетничких дјела стипендира дјецу са Косова и Метохије.

Прво се путем Хуманитарне организације “28. јун” укључио у једну хуманитарну акцију, да би затим и путем Србског сабрања “Баштионик” продавао слике како би помогао малишанима са Космета и њиховим родитељима.

Како каже Вучић за “Глас Српске”, све је кренуло спонтано лани у фебруару.

- Прву слику “Двије голубице” поклонио сам мајци, а већ са другом сам се двоумио шта да урадим. Тада сам прочитао вијест о руднику Сокобањи да су људи настрадали и хтио сам да дам свој допринос за дјецу погинулих рудара и тако је све спонтано кренуло. Како немам оца, осјетио сам потребу да им треба помоћ. Један господин се јавио да донира новац, цијенио сам слику 250 марака, а он је платио четири пута више - рекао је Вучић.

И тако је све кренуло, то му је био и вјетар у леђа да ради и даље. Оно што га испуњава је помоћ угроженим, а тако ће наставити и у будућности.

- Стипендирање ђака на Космету постала је традиција за мене и пријатеља Стефана Петровића, пошто смо прошле године у јулу насликали четири слике што је годишња стипендија за једно дијете са Косова. У року од 24 сата смо продали те слике и једном дјетету са Косова олакшали смо школовање - рекао је Вучић и додао да су и ове године продајом слика успјели обезбиједити стипендије.

Према његовим ријечима, брзином којом оду слике доказ су да код нас још има солидарних људи који нису изгубили емпатију.

- Посебан је осјећај када помогнете на тај начин некоме, јер сви знамо у каквим условима живе Срби на Космету. Мој отац је био машински инжењер, добро је цртао, а и ја обожавам да сликам. Кренуо сам сликати тек прије двије године, наставићу и даље - рекао је Вучић.

Са кистом у руци ужива у сликању природе, али и животиња, манастира, односно све што, како каже, има душу.

- Важно је да сачувамо дијете у себи, да сачувамо способност да се одушевимо малим стварима. Тако да све што има душу, мене може да одушеви и врло лако заврши на мом платну - рекао је Вучић.

Оно што га брине је отуђеност људи те што све је све мање оних који имају хуманост и алтруизам у себи.

- Исплати се чинити добра дјела и помагати, јер живот нам враћа оно што другима дајемо - рекао је Вучић.

Сирија

Како каже Лука Вучић, ослушкује потребе па се ставља на располагање онима којима је помоћ у датом моменту неопходна. Тако је било и када је велики земљотрес погодио Сирију.

- Од продаје слике упућена је и помоћ тамошњем становништву. Хтио сам на тај начин да им покажем да нису сами и да у нама имају пријатеље - рекао је Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана