Бањац: Суштина проблема изборног закона у ФБиХ

Срна
Foto: гс

БАЊАЛУКА- Лидер НПС-а Дарко Бањац изјавио је да је суштина проблема Изборног закона у ФБиХ и да су представници владајуће коалиције из Републике Српске на данашњем састанку са европским и америчким званичницима истакли потребу да се успостави договор између Хрвата и Бошњака јер од тога зависи у којем правцу ће се тај закон мијењати.

Послије састанка са директором при Европској служби за спољне послове Ангелином Ајхорст и специјалним изаслаником САД за изборну реформу Метјуом Палмером, Бањац је рекао Срни да није било закључака, а сусрет је назвао размјеном мишљења, одређених ставова.

"Суштина проблема Изборног закона се односи на ФБиХ. Ми у Републици Српској немамо тај проблем и нећемо прихватити да имамо било каквог кривца ако не дође до договора око Изборног закона. Уколико се они договоре у оквиру ФБиХ, што се тиче представника Српске то неће представљати проблем ако не задире у темеље Дејтонског споразума, а ријеч је о конститутивности народа", истакао је Бањац.

Он је додао да Српској није проблем да се дефинише како се бира Дом народа док год га бира Народна скупштина уз примјесу конститутивности која постоји, као и да није проблем начин на који ће се бирати чланови Предсједништва у ФБиХ.

"Како год да се они договоре, то је њихова ствар. За нас из Републике Српске је битно да се српски члан Предсједништва БиХ бира непосредно на изборима у Српској и то смо јасно рекли", истакао је Бањац.

Кључ овог данашњег разговора, према његовим ријечима, јесте поштовање Дејтонског споразума и Устава БиХ, чему су привржени, као и да је јасна порука да надлежности Републике Српске треба да иду у њеном правцу.

Он је указао да је тежак задатак да успоставе договор што се тиче Хрвата и Бошњака, али да су представници владајуће коалиције из Републике Српске истакли да се, уколико се буде ишло у правцу доношења новог Изборног закона, ако дође до договора, мора ићи и према избору нове Централне изборне комисије /ЦИК/.

Бањац је подсјетио и на позив предсједника парламента Српска Недељка Чубриловића предсједницима СДА Бакиру Изетбеговићу и ХДЗ-а БиХ Драгану Човићу да присуствују и обрате се на посебној сједници парламента Српске, али да Изетбеговић не жели да одговара, те да ће се видјети да ли ће то Човић учинити.

"Ми ћемо одржати ту Народну скупштину, наши ставови су јасни", рекао је Бањаци, али је нагласио на наметнути закон о забрани негирања геноцида од Валентина Инцка не може да уђе у парламент БиХ.

Истакао да је неприхватљиво да се каже да је Република Српска геноцидна творевина, или да је српски народ геноцидан, као и да би волио да је то кажњиво, али исто тако и када је ријеч о друга два народа и ФБиХ.

"Рекли смо да смо ми спремни да одемо и у Парламент ФБиХ, уколико нас зову, да се обратимо, као што су позвани Изетбвеговић и Човић. Ми желимо да покажемо да смо спремни да разговарамо, али да други људи за то нису спремни", рекао је Бањац.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана