Бањац: Стабилно пословање болницe “Мљечаницa” и инвестициони циклус вриједан 300.000 КМ

Срна
Бањац: Стабилно пословање болницe “Мљечаницa” и инвестициони циклус вриједан 300.000 КМ

КОЗАРСКА ДУБИЦА - Специјална болница “Мљечаница” у Козарској Дубици стабилно послује и реализује бројне инвестиционе пројекте усмјерене ка модернизацији услова рада и услуга, превасходно здравствених, али и туристичких, рекао је директор те здравствене установе Дарко Бањац.

Он је прецизирао да Специјална болница “Мљечаница” нема дуговања према радницима и добављачима, као и да редовно измирује обавезе, те нагласио да
је у току инвестициони циклус вриједан око 300.000 КМ, а да су у плану вишемилионски пројекти.

Бањац је рекао новинарима да су два основна разлога због којих су у “Мљечаници” усмјерени ка инвестиционим улагањима.

“Прије свега желимо да имамо здравствену установу која ће бити понос свих грађана Козарске Дубице и Републике Српске у којој ћемо лијечити наше грађане с једне стране, а с друге желимо да имамо туристичку одредницу, да будемо мјесто које ће грађани бирати умјесто других дестинација”, појаснио је Бањац.

Он је додао да им је крајњи циљ да у овај крај доведу инвестиције и запосле што већи број људи.

“За Мљечаницу није везано само 88 радника који су овдје запослени, него сигурно још 20 до 25 радника са фирмама које са установом сарађују. То у наредном периоду желимо да унаприједимо и да Специјална болница Мљечаница буде понос Козарске Дубице и установа по којој ће бити град препознатљив”, истакао је Бањац.

Он је навео да је у ту сврху и на захтјев Министарства саобраћаја и веза Републике Српске извршена прекатегоризација пута Међувође-Мљечаница у регионални пут у дужини од 5.400 метара и да се нада да ће у наредне три године тај пут бити реконструисан.

У “Мљечаници” се тренутно посредством Владе Републике Српске, односно Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију реализује пројекат замјене столарије вриједан 160.000 КМ.

“Данас се у Мљечаници ради много, прије свега замјена столарије. Прошли смо на конкурсу који је расписало Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију на челу са министром и потпредсједником Владе Републике Српске Сребренком Голић, којој се пуно захваљујем, јер је увијек излазила у сусрет људима из Козарске Дубице”, рекао је Бањац.

Он је истакао да све остало што се сада ради реализују властитим средствима.

“Из властитих средстава реновирамо кинези сале, сале за електротерапије, те све тоалете и туш кабине, а вриједност тих радова је око 145.000 КМ. Ускоро ће услиједити и реновирање свих љекарских ординација и пријемних амбуланти, ултразвучне сале и лабораторије за шта ћемо, опет из властитих средстава, издвојити око 140.000 КМ. Инвестициони циклус који смо започели вриједан је око 300.000 КМ и та средства ће обезбиједити Мљечаница из властитих прихода”, истакао је Бањац.

У Специјалној болници “Мљечаница” припремају се и за инвестицију вриједну 2,5 милиона КМ, која ће бити финансирана из кредитних средстава, а у оквиру које ће “Мљечаница” добити нове бунгалове, клинику полуинтензивне његе и нову кухињу.

“Изградња клинике полуинтензивне његе је веома значајна инвестиција, а ријеч је о клиници за полупокретне и непокретне пацијенте. Желимо да Мљечаница буде центар за опоравак пацијената послије можданих удара и тешких операција”, рекао је Бањац.

Он је истакао да су у “Мљечаници” спремни да сами својим радом обезбиједе средства која ће улагати у развој, те да очекују да их Влада Републике Српске за то награди, као и све који раде, а што је сада случај у оквиру пројекта замјене столарије.

Бањац је навео да је при крају израда главног грађевинског пројеката у вриједности од милион КМ, који ће бити готов за два и по до три мјесеца, након чега ће услиједити разговори са Владом Српске и надлежним институцијама о обезбјеђењу тих средства, а на чему ће он инсистирати, јер ће то бити услов за обезбјеђење 25 милиона КМ, без ПДВ-а, за изградњу новог комплекса “Мљечаница”.

“Када то завршимо Мљечаница ће запослити нових 50 до 60 радника и тада ће овдје радити 150-160 радника, моћи ће сама привређивати с једне стране, са друге то ће бити огроман здравствено-туристички центар значајан за Републику Српску, а не само за приједорску регију и Козарску Дубицу”, истакао је Бањац.

Он је рекао да имају много планова, визија и да мисли да су за њихову реализацију најбитнији одлучност и упорност.

“Ми желимо да покажемо да смо способни да ову установу ставимо на ноге, као што смо већ успјели и да ова установа може сама да иде напријед. Сматрам да ће Влада Републике Српске имати разумијевања за ово што радимо, као и сви који желе да иду у правцу развоја Мљечанице, Козарске Дубице, Републике Српске. Мљечаница жели да буде у првом реду тог развоја”, рекао је Бањац.

Он је додао да и у вријеме пандемије вируса корона “Мљечаница” нема проблема да исплати плате радницима, нити било каквих других проблема у обезбјеђењу потребних средстава.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана