Бандић: 100.000 мање незапослених него прије деценију

Срна
Бандић: 100.000 мање незапослених него прије деценију

САРАЈЕВО - Директор Агенције за рад и запошљавање БиХ Муамер Бандић изјавио је данас у Сарајеву да је број незапослених лица у БиХ, у односу на период од прије десет година, мањи за 100.000.

На отварању дводневне директорске и експертске конференције, у оквиру годишњег предсједавања БиХ Центром јавних служби запошљавања Југоисточне Европе, Бандић је рекао да су и јавне службе запошљавања унаприједиле свој систем рада, па се данас годишње запосли између 130.000 и 140.000 особа са евиденције назапослених, док је прије 10 година тај број обухватао максимално 90.000 лица.

Бандић је подсјетио да је Агенција за рад и запошљавање БиХ прије десет година први пут предсједавала Центром јавних служби запошљавања Југоисточне Европе и то у тренутку када су негативни ефекти глобалне економске кризе увелико почели да се осјећају на тржиштима рада ових земаља, саопштено је Агенције за рад и запошљавање.

Он је нагласио да ће тај период остати упамћен по великом броју отпуштених радника, расту стопа незапослености, укидању радних мјеста и драстичном паду индустријске производње, паду животног стандарда и другим негативним ефектима.

“У годинама након тога смо на оваквим конференцијама и билатералним сусретима разговарали о мјерама, програмима и новостима у раду са незапосленим лицима како би максимално ублажили растућу незапосленост на тржиштима рада. Данас, десет година касније, ситуација је потпуно другачија”, истакао је Бандић.

Бандић је додао да је Центар доказ да добра иницијатива и сарадња, заснована на квалитетним и пријатељским основама, доносе резултате, поручивши да ће БиХ наставити да подржава идеју овог центра и активно учествује у његовом раду.

Данас је предвиђено одржавање конференције директора јавних служби запошљавања чланица Центра, док је за сутра предвиђена конференција експерата и Форум служби запошљавања о теми “Ефикасност активних мјера запошљавања на тржишту рада”.

Конференцију организује Агенција за рад и запошљавање БиХ уз подршку Савјета за регионалну сарадњу /РЦЦ/, Аустријска амбасада у БиХ, у сарадњи са Пројектом запошљавања младих.

На конференцији учествују представници служби за запошљавање Србије, Бугарске, Црне Горе, Хрватске, Мађарске, Румуније, Словеније и Турске, као и представници ентитетских завода за запошљавање, завода за запошљавање Брчко дистрикта, те кантоналних служби запошљавања.

Центар јавних служби за запошљавање Југоисточне Европе основан је 2006. године у Софији и тренутно има 10 чланица.

Овај центар допринио је развоју сарадње међу институцијама тржишта рада у региону, потписивању бројних билатералних споразума и јачању капацитета чланица ове организације у управљању тржиштима рада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана