Аутопут спаја Бањалуку и Прњавор у августу

Милијана Латиновић
Аутопут спаја Бањалуку и Прњавор у августу

Бањалука - Изградња завршне дионице аутопута “9. јануар” од лакташког села Друговићи до Прњавора, у дужини од 25 километара, требало би да буде завршена и пуштена у саобраћај у другој половини августа.

Истакао је то јуче министар саобраћаја и веза РС Неђо Трнинић, након што је са директором “Аутопутева РС” Душаном Топићем обишао градилиште.

- Обишли смо завршну дионицу и увјерили се да радови напредују сасвим солидно. Извођачи раде квалитетно, пуним интензитетом, иако их је киша ометала. Укупна вриједност аутопута “9. јануар” када га завршимо биће око 402 милиона евра - рекао је Трнинић.

Додао је да ће отварањем ове дионице грађани Српске добити модеран аутопут.

- Вјерујем да ћемо паралелно с тим расписати и тендер за изградњу моста на Сави, тако да ће Српска након тога изгледати много другачије у погледу инфраструктуре - истакао је Трнинић.

Топић је нагласио да је од тих 25 километара нешто више од 20 километара већ под два слоја асфалта, те да је почело и постављање завршног слоја.

- На преосталих пет километара у току су завршни радови на изради насипа, једног подвожњака и мањег тунела. Осим тога, остају нам и завршни радови у вези са опремом аутопута, односно одбојним и заштитним оградама и саобраћајна сигнализација. Рачунамо да у наредних мјесец и по или два можемо без икаквих проблема све завршити - рекао је Топић.

Он је додао да се паралелно с постављањем опреме за аутопут поставља и систем наплате путарине како би се, заједно са дионицом која је већ у саобраћају до Добоја, читав аутопут “9. јануар” у дужини од 72 километра ставио у систем наплате.

- Цијена путарине на релацији Добој - Прњавор је четири марке, па би математички гледано од Бањалуке до Добоја требало бити осам, али ће вјероватно бити седам марака, с тим што ће коначну одлуку донијети Влада РС - истакао је Топић.

Представник фирме “Интеграл инжењеринг”, која је извођач радова, Марко Салапура каже да радови теку планираном динамиком и да је на градилишту ангажовано око 400 људи.

- У току је израда горњег слоја аутопута, као и постављање опреме аутопута - рекао је Салапура.

Прва дионица аутопута Бањалука - Добој, од Прњавора до Добоја у дужини од 36,6 километара, отворена је 11. септембра 2016. године, док је дио друге дионице од Прњавора до Бањалуке на потезу од маховљанске петље до лакташког села Друговићи у саобраћај пуштен у октобру прошле године.

Аутопут Бањалука - Приједор

Неђо Трнинић је најавио да ће у петак у Софији на самиту са кинеским партнерима бити потписан споразум о изградњи аутопута Бањалука - Приједор у дужини од 42 километра.

- Потписаћемо и одређене споразуме за аутопут Вукосавље -  Брчко и наставак коридора 5Ц - рекао је Трнинић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана