Аутобуси из Српске сутра крећу ка Црној Гори

Милијана Латиновић
Аутобуси из Српске сутра крећу ка Црној Гори

БАЊАЛУКА - Становници Републике Српске од сутра поново могу да путују у Црну Гору, а међу првима на ту дестинацију упутиће се аутобуси бањалучког "Необаса" и предузећа "Центротранс" из Источног Сарајева.

Пандемија вируса корона паркирала је аутобусе још марту, а путовање у сусједне земље и даље у Европу било је онемогућено. Линије ка Београду успостављене су поново крајем маја, с тим што на тој релацији саобраћају само аутобуси који возе преко Раче и Павловића моста.

Предсједник Скупштине Удржења саобраћаја и веза У Привредној комори РС Дејан Мијић истиче за "Глас Српске" да ће сутра први путници из Бањалуке кренути у Херцег Нови, Игало и Котор.

- Наше предузеће "Необас" креће ка Црној Гори након двоипомјесечне паузе. Веома брзо ће у кооперацији са которварошким "Голубићем" те превозницима "Лазоро" и "Бочац", "Необас" кренути на редовну љетњу линиију ка црногорском приморју која је грађанима увијек била најинтересантнија - истакао је Мијић.

У кооперацији са фирмом "Божур" из Подгорице, сутра ће ка Херцег Новом преко Будве кренути и аутобус превозника "Центротранс" из Источног Сарајева.

- Не очекујемно велики број путника на почетку, јер гужве није било ни на првим линијама које су кренуле ка Србији. Грађани зову, распитују се, па видјећемо каква ће ситуација бити - рекао је за "Глас Српске" руководилац саобраћаји и одржавања у "Центротрансу" Источно Сарајево Горан Баковић.

У складу са ванредном ситуацијом која је и даље на снази, путницима ће бити на располагању свако друго мјесто у аутобусу, а без обзира на смањен капацитет.

Са аутобуске станице у Сарајеву јутрос је отиша први аутобус у Улцињ, а у сарајевском "Центротрансу" већ од идуће седмице најављују и редовне линије према Аустрији и Њемачкој.

Ипак, Мијић каже да не зна на који начин планирају то извести, с обзиром на то да је Словенија јуче саопштила да не дозвољава ни транзит преко своје територије до даљњег.

- Имали смо могућност да организујемо ванлинијски превоз уколико се најави четири дана раније. Међутим они су схватили да превозници из БиХ то користе да би поново успоставили линијски саобраћај и укинули су транзитне дозволе - рекао је Мијић.

Због пандемије вируса корона, Европска унија је продужила забрану уласка до 15. јуна за држављане земаља које нису њене чланице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана