Апел Министарства рада: Заштити раднике од високе температуре

Срна
Апел Министарства рада: Заштити раднике од високе температуре

БАЊАЛУКА - Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске апеловало је да сви послодавци, због изузетно високе температуре ваздуха, изврше прерасподјелу радног времена и тако заштите здравље радника, примјењујући Међународни стандард ИСО 7243.

"Неспорно је да учестале врућине утичу на здравље радника, посебно оних који раде на отвореном и дуже вријеме су изложени сунцу због чега долази до пада концентрације у раду и могућности поврјеђивања", саопштено је из Министарства рада.

У саопштењу се констатује да у законодавству Српске нису прописани минимални захтјеви услова рада радника на отвореном у неповољним микроклиматским условима, као што је велика врућина, као и ни при којим би условима послодавци требао да обуставе радове због опасности по живот и здравље радника, али и истиче да Међународни стандард ИСО 7243 дефинише услове и критеријуме извођења радова у условима високе температуре, а једна од мјера је избјегавање рада у најтоплијем дијелу дана.

"Стога, апелујемо да послодавци примјене овај стандард и изврше прерасподјелу радног времена, те да се радници не налазе на отвореном у најтоплијем дијелу дана, уз напомену да и за рад у затвореним просторијама треба обезбиједити расхлађивање просторија како би се заштитило здравље радника", наводи се у саопштењу.

У складу са горе поменутим стандардом у зависности од утврђеног топлотног индекса који је мјеродаван за услове рада на отвореном, у условима високе температуре предвиђени су начини извођења радова и мјере рада, као и препоруке за послодавце и раднике у вези са превенцијом, које ће помоћи да се ризик од изложености високој температури на радном мјесту сведе на најмању могућу мјеру.

У те мјере спадају организација посла, што обухвата прерасподјелу радног времена, ротација послова, избјегаваље рада у најтоплијем дијелу дана од 11.00 до 15.00 часова, увођење додатне радне снаге код екстремних услова, осигурање одговарајуће расхлађене просторије за одмор, ношење лагане заштитне одјеће и обуће.

У саопштењу се наводи да би екипе Републичке управа за инспекцијске послове требале да буде чешће на терену и да обилази послодавце који се баве дјелатношћу гдје се рад одвија на отвореном, контролишући да ли се послодавци придржавају препорука министарства и да ли организују рад на начин да заштите здравље радника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана