Апел дрвопрерађивача да се тромјесечна забрана извоза пелета не продужава

ГС
Foto: Илустрација

САРАЈЕВО- Остане ли на снази одлука Савјета министара БиХ од 15. јуна ове године о тромјесечној забрани извоза одређених шумских дрвних сортимената, огревног дрвета и пелета, у домаћој дрвопрерађивачкој индустрији ће врло брзо доћи до гашења појединих погона и драстичног смањења броја радних мјеста. Домаћи дрвопрерађивачи упозоравају да исхитрена одлука, коју Савјет министара правда спречавањем несташице дрвних енергената у БиХ и заштитом домаћих потрошача, не одражава право стање на домаћем тржишту и у сектору дрвопрераде.

Компанија ФАГУС, један од лидера у производњи пелета у БиХ, истиче да је домаће тржиште снабдјевено пелетом, али да би до несташице овог енергента могло да дође управо због одлуке о забрани његовог извоза. Из тог разлога ФАГУС апелује да се одлука о тромјесечној забрани извоза нипошто не продужава.

- ФАГУС је прије избијања пандемије вируса корона реализовао инвестицију у проширење својих капацитета за производњу пелета. Примјеном иновативних рјешења успјели смо да модернизујемо и унаприједимо производњу пелета и повежемо је са производњом електричне енергије. Имали смо јасну и прецизну економску рачуницу која је оправдавала запошљавање нових радника и гарантовала поврат уложених средстава реализацијом извоза, уз већ уходани систем подмиривања потреба домаћег тржишта нашим пелетом. Међутим, ова одлука о забрани извоза нам драматично угрожава заокружени производни циклус и поврат на инвестицију. Посебно је болно што су тако угрожена и радна мјеста повезана са нашом иновативном производњом пелета и електричне енергије - кажу у компанији ФАГУС и наглашавају да производња пелета у БиХ не може да опстане без континуиране продаје овог енергента на западним тржиштима.

Домаћи дрвопрерађивачи су сложни у оцјени да је одлука о забрани извоза била непотребна и да би продужење њеног важења већ у неколико наредних седмица проузроковало велику штету. Став произвођача пелета и огревног дрвета је да би власти требало боље да познају стање у сектору дрвопрераде. Ако одлука о забрани извоза остане на снази послије 15. септембра, и производња огревног дрвета ће бити осуђена на гашење. То би резултирало мањим бројем радних мјеста и умањеним приходима, што би на прагу нове глобалне рецесије био најгори сценарио.

Компанија ФАГУС залаже се за бољу комуникацију са надлежнима на свим нивоима власти. На тај начин избјегле би се одлуке које никоме неће донијети корист.

- Сектор дрвопрераде има ресурсе и потенцијал да подмири потребе домаћег тржишта, али само ако има могућност за пласман дијела производа и на страна западна тржишта. Чврсто вјерујемо да дрвопрерађивачи могу имати значајну улогу у БиХ у ублажавању негативних посљедица глобалне енергетске кризе која већ потреса свијет. Међутим, за то нам је потребна институционална подршка, а не репресивне мјере које угрожавају пословање. Апелујемо на Савјет министара да још једном преиспита своју одлуку о забрани извоза одређених шумских дрвних сортимената, пелета и огревног дрвета. Вјерујемо да ће увидјети да забране и ограничења нису рјешење. Напротив, потребни су нам разумијевање и подршка како не бисмо били принуђени на смањење броја радних мјеста и обима пословања и онда неће бити зиме ни за грађане ни за нас. А и држава ће имати корист - закључују у компанији ФАГУС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана