Антитијела у Српској има 95 одсто становника

Милијана Латиновић
Антитијела у Српској има 95 одсто становника

БАЊАЛУКА - Испитивање колективног имунитета у Републици Српској улази у завршну фазу, а према првим процјенама антитијела има 95 одсто грађана.

Истакао је то за “Глас Српске” декан Медицинског факултета у Бањалуци Ранко Шкрбић, нагласивши да је јуче са колегама из фочанског Медицинског факултета о свему обавијестио и Свјетску здравствену организацију (СЗО), која је спонзор истраживања.

Ове двије високошколске установе заједно са Институтом за јавно здравство РС привеле су крају другу фазу студије серопреваленције инфекције “ковид 19”.

- До сада је обрађено више од 2.000 испитаника из сјеверног и западног дијела Републике, а колеге из Фоче обрадиле су око 1.600 узорака за јужни и источни дио. Преостало нам је да обрадимо још око 800 узорака и вјерујем да ћемо до краја седмице то завршити. Оно што већ сада можемо рећи јесте да је серопреваленција на болест узроковану вирусом корона око 95 одсто, односно толики проценат становника Српске има антитијела - истакао је Шкрбић.

Појашњава да су неки стекли антитијела преболијевањем “ковида”, други вакцинацијом, а има и оних који су и пребољели и вакцинисани.

- Сигурно да има и оних које можемо убројати у четврту групу, а то су они који не знају да су пребољели, нису вакцинисани, а имају антитијела. Они су очигледно били у контакту с вирусом, али су имали благу или клиничку слику без симптома и буквално то преходали. Колики је проценат којих појединачно знаћемо на крају студије када буду унесени сви подаци из анкетног упитника - појаснио је Шкрбић и додао да су у овом послу студенти медицине десна рука љекарима.

Први човјек бањалучког Медицинског факултета очекује да за 15 дана подаци буду обједињени. Шкрбић каже да је из свих наведених података јасно да Српска има колективни имунитет.

- Међутим, антитијела која смо добили на “вухански” и “делта” сој очигледно нису била довољна да нас заштите од омикрона и не знамо како и колико ће нас штитити од неких будућих сојева, али је чињеница да су у болници они који нису вакцинисани и нису раније преболовали “ковид” - рекао је Шкрбић.

Додаје да углавном старији који већ имају неке здравствене проблеме, без обзира и на вакцину и стечена антитијела, добијају компликације и у тим случајевима су чешћи смртни исходи.

- Такви су и раније умирали од грипа - истакао је Шкрбић.

Прва фаза националне студије серопреваленције инфекције “ковид 19”, која је започела у новембру 2020. године обухватила је око 2.000 становника из свих крајева Српске, а резултат је показао да је антитијела развило око 35 одсто испитаних те да је трећина имала тежу клиничку слику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана