Анђелковић: Мијешање странаца је суштински проблем у БиХ

Срна
Анђелковић: Мијешање странаца је суштински проблем у БиХ

БЕОГРАД- Предсједник Републике Српске Милорад Додик је, приједлогом да бар један дан у недјељи буде дан немијешања страних дипломата у унутрашње ствари БиХ учинио суштинску ствар, јер да нема странаца три народа и два ентитета у БиХ би се о свему сами договарали и договорили, изјавио је за Срну политички аналитичар Драгомир Анђелковић.

"Тада нико не би имао илузију да ће неко са стране да стане на његову страну и да ће му омогућити да реализује своје максималистичке циљеве, што се стално дешава", рекао је Анђелковић.

Он је нагласио да конкретно Бошњаци и њихова елита стално имају представу да ће нека америчка коњица да се појави и да им омогући да створе неку централизовану БиХ, гдје ће имати своју хегемонију.

"То се неће десити, али се БиХ због тога суочава са непотребним проблемима. Додик је констатовао суштинску ствар - ако Запад жели стабилност БиХ онда би најбоље било да се више не меша на начин који је крајње једностран и умерен само ка интересима једног народа чиме се БиХ гура у понор", рекао је он.

Анђелковић је нагласио да је Запад свјестан да је изазвао рат у БиХ, а да Додик и Српска ниједног тренутка нису рушили Дејтон, већ су увијек на страни овог споразума.

Он додаје да су на Западу тога свјесни и праве проблем, руше Дејтон, стално воде кампању како би себе опрали, а друге представили као кривце.

Када је ријеч о западњачкој причи о корупцији којој се приклонио и амерички амбасадор Мајкл Марфи поруком да у БиХ сваки дан треба да буде дан борбе против корупције, што је испровоцирало Додикову изјаву о западњачком немијешању, Анђелковић је рекао да се "Американци никада нису борили против корупције већ корупцију виде као средство за геополитичку дискриминацију".

"Да је уз њих Додик или било ко други кога они на било који начин осуђују, био би третиран као оличење демократије правне државе. Напросто, код њих је све питање геополитичке инструментализације и то зна српски народ и свјестан је да се овдје не ради о нашим проблемима већ о покушају рушења Републике Српске тако што би Србе посвађали, једне оптуживали, а друге подржавали", рекао је он.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је Срни да подржава идеју америчког амбасадора Мајкла Марфија да у БиХ сваки дан треба да буде дан борбе против корупције, али би предложио и то да у БиХ бар један дан седмично буде без мијешања дипломата у унутрашња питања БиХ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана