Анализирају се потенцијалне локације око Требиња за изградњу аеродрома: Под лупом вјетрови и природне препреке

Ведрана Кулага Симић
Анализирају се потенцијалне локације око Требиња за изградњу аеродрома: Под лупом вјетрови и природне препреке

БАЊАЛУКА - Оперативни тим из Србије анализира терен око Требиња у циљу проналаска најусловније локације за градњу аеродрома, а нови састанак са представницима Републике Српске се очекује у наредном периоду, потврђено је јуче “Гласу Српске” у Министарству саобраћаја и веза РС.

Прича о изградњи дуго најављиваног аеродрома у Херцеговини захуктала се у јулу када је Бањалуку посјетио предсједник Србије Александар Вучић. Он је тада најавио да је Србија спремна да се упусти у тај посао, а неколико дана након тога, крајем јула, одржан је први састанак представника влада Републике Српске и Србије на којем је разговарао о изградњи, а надлежни су и обишли двије потенцијалне локације.

Србија би, према првим информацијама, управљала аеродромом на 30 до 35 година. Једна од потенцијалних локација су, како је тада речено, Мионићи код Требиња, а идејно рјешење се, према први плановима, очекује наредних дана док би комплетан план требало да буде завршен најкасније до идућег љета. У Министарству саобраћаја и веза Српске јуче су нагласили да се активно ради на питањима која се тичу пројекта изградње аеродрома у Херцеговини који је, како су додали, од изузетног значаја како за Републику Српску, тако и  за регију.

- Након првог састанка оперативне групе, коју чине представници двије владе, у Требињу и обиласка локација, тим из Србије разматра најповољније услове за локацију аеродрома. Анализирају се сви битни услови, као што су локацијски и административни услови, дужина писте, вјетрови, природне препреке и слично. Очекујемо одржавање другог састанка, након чега ће бити познато више детаља о моделима изградње и финансирања - рекли су у том ресору у Влади Српске.

О првобитним плановима Србије у вези са овим пројектом детаљније је причао и тамошњи помоћник министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зоран Илић приликом боравка у јулу у Требињу. Истакао је да у Херцеговини због терена није тешко изабрати погодну локацију јер је таквих мало, те потврдио да постоје двије локације које ће испитивати.

Важно је, како је појаснио, да десет километара и од једног и од другог прага писте нема високе препреке, а величина аеродрома ће зависити од локације. Илић је потврдио да ће Србија припремити комплетну техничку документацију за израду плана, идејно рјешење планског акта које ће бити основ за изградњу аеродрома који би, према процјенама, могао бити завршен за неколико година.

Са градоначелником Требиња Мирком Ћурићем јуче нисмо успјели да ступимо у контакт, а након састанка представника владе Српске и Србије је рекао да су у питању озбиљне намјере да буде изграђен аеродром.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана