Анализа УНДП-а: Многа предузећа у БиХ пред затварањем, потребне хитне интервенције

Срна
Анализа УНДП-а: Многа предузећа у БиХ пред затварањем, потребне хитне интервенције

САРАЈЕВО - Пандемија Ковида-19 оставила је велике посљедице по економију у БиХ због чега су неопходне хитне и свеобухватне интервенције ради очувања радних мјеста, заштите најрањивијих група и спречавања назадовања привреде, закључак је Анализе економског утицаја пандемије која је представљена у Сарајеву.

Циљ Анализе, коју је у име Тима УН у БиХ, спровео Развојни програм УН (УНДП) у БиХ, јесте израда свеобухватног прегледа посљедица ове непогоде, са посебним нагласком на рањиве групе и привредне гране, саопштено је из УНДП-а.

Кључни показатељи Анализе свједоче да су највеће негативне посљедице већ осјетиле индустрије везане за хотелијерство и угоститељство, прехрамбене услуге и транспорт, док су текстилни и металски сектори доживјели озбиљне поремећаје у ланцу снабдијевања.
Алармантна је и чињеница да у најтеже погођеним секторима - смјештај и прехрамбене услуге, 43 одсто предузећа вјерује да ће морати потпуно престати са радом за три мјесеца.

Резидентни координатор УН у БиХ Ингрид Мекдоналд рекла је да је јучерашња презентација прва од многих процјена стања за које се нада да ће послужити као подршка свим актерима у планирању и у активностима која се односе на опоравак од пандемије.

- За УН у БиХ, фокус је на томе како можемо подржати и допринијети свим напорима да се опоравимо боље, "зеленије" и инклузивније са тежиштем на Агенди 2030. и обезбјеђивању тога да нико не буде запостављен нити заборављен - навела је Мекдоналдова.

Резидентни представник УНДП-а у БиХ Стелијана Недера сматра да ова анализа долази у правом тренутку јер су тачне, досљедне, правовремене и транспарентне информације од кључне важности за предузимање исправних корака у одговору на актуелну кризу.

- Она пружа увид неопходан за разумијевање различитих аспеката кризе и смањење економских посљедица којима су већ изложена предузећа, институције, заједнице, као и рањиве особе чија су радна мјеста и квалитет живота угрожени. Извјесно је да одговор за очување економије захтијева сарадњу свих нивоа власти и учесника из различитих области - напоменула је Недера.

Као основа за Анализу је кориштена и платформа УНДП-а "Економски пулс БиХ", која у реалном времену даје увид у стање привреде и мјера економског опоравка у БиХ захваљујући информацијама које се прикупљају од више од 1.000 предузећа широм земље.

На основу прикупљених података, већина анкетираних представника предузећа у идућих три до шест мјесеци планира предузети мјере смањења трошкова рада, попут смањења плата или отпуштања. Иста предузећа су ипак заузела оптимистични став да ће такве мјере бити привремене.

Примарни подаци показују да су жене теже погођене негативним посљедицама пандемије него мушкарци.

На онлајн презентацији Анализе економског утицаја пандемије Ковид-19 у БиХ је учествовало више од 120 представника свих нивоа власти у БиХ, међународних финансијских институција, амбасада, агенција и привредних асоцијација/комора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана