Анализа судских поступака који оптерећују буџет Козарске Дубице

Срна
Анализа судских поступака који оптерећују буџет Козарске Дубице

КОЗАРСКА ДУБИЦА - Каква је ситуација са општинским буџетом и како помоћи Козарској Дубици да се терет судских пресуда из периода од 2012. до 2016. поново не обруши на локалну заједницу - то је дошао да види главни републички правобранилац.

Начелник му је рекао да је наслиједио тужбе које су дошле на наплату током његовог мандата а које су, у неколико наврата, општину бациле на кољена. Одређени судски поступци већ су анализирани.

“Ми смо се ту активно укључили и провјеравамо јер су то све предмети који сежу из 2012. и 2013. и широк је сегмент провјера. Сагледавамо начин укључивања и других институција у провјеравање и понављање одређених поступака”, рекао је Милимир Говедарица, главни републички правобранилац.

Судске пресуде које је Раденко Рељић наслиједио су “рак рана” Дубице. До сада је преко три милиона марака, око трећине буџета,  отишло на исплате појединцима, институцијама, фирмама, чак и политилким партијама, које су по разним основама тужиле општину. Ту је и кредит од пет милиона па је у протекле четири године осам милиона утрошено само на те двије ставке. Тако је општина, каже Рељић, имала три а не четири буџета у том периоду. Многи су због тога испаштали али је, додаје, уз помоћ републичког руководства, буџет сачуван.

“Ми у општинској управи спремамо неколико мјера на основу законских рјешења која се тичу тих судских пресуда и тражићемо апсолутну заштиту интереса општине, уз сагласност подршку Правобранилаштва, да не би општински буџет долазио у позицију да упада у ове проблеме, посебно с обзиром на то да је ријеч о дуговима који датирају од 2013. до 2016. године и које су наш град готово довеле до потпуног колапса”, истакао је Раденко Рељић, начелник општине Козарска Дубица.

Осим буџета, на састанку се разговарало и о изградњи брзог пута Приједор - Козарска Дубица и стечајном поступку у предузећу “ХПК”. Рељић очекује подршку и за та питања, као и брза и адекватна рјешења.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана