Аљкав преглед возила може бити кобан

Јелена Станић
Аљкав преглед возила може бити кобан

БАЊАЛУКА - Републички инспектори утврдили су лани неправилности у четвртини контролисаних станица за технички преглед, од којих су најчешћи некомплетно радно особље и непоштовања плана прегледа возила, а стручњаци упозоравају на то да ту нема мјеста немару, јер су технички неисправни четвороточкаши узрок великог броја саобраћајних несрећа.

Према подацима Републичке управе за инспекције послове, прошле године контролисано је 225 станица за технички преглед, од чега су у 62 случаја утврђене одређене неправилности, на основу чега су издата 62 прекршајна налога у укупној вриједности од 27.200 КМ, а истовремено је изречено девет забрана рада на 15 дана. Према њиховим подацима, 2020. извршено је 211 инспекцијских контрола током којих су утврђене 44 неправилности.

- Те године издато је 77 прекршајних налога “тешких” 28.800 КМ, а изречено је 15 забрана рада на 15 дана - рекли су у Инспекторату РС.

Наводе да су најчешће утврђене неправилности некомплетно радно особље приликом прегледа возила и необављање прегледа возила у складу са дијаграмом тока који је дефинисан правилником.

У Инспекторату наглашавајући да они нису надлежни да врше стручни надзор станица техничког прегледа већ контролишу предочену пословну документацију и чињенично стање на лицу мјеста. Појаснили су да инспектори провјеравају регистрацију објекта, посједовање неопходног рјешења Министарства саобраћаја и веза РС те вођење прописаних евиденција.

- Такође провјеравају и баждарење опреме и мјерила путем овлашћене лабораторије у законским роковима, присуство стручног особља током рада станице те усаглашеност чињеничног стања у тренутку контроле са стањем евидентираним у Информационом систему за праћење рада станица техничких прегледа возила у ресорном министарству, односно присуство возила на линији техничког прегледа - рекли су у Инспекторату.

Стручњаци за безбједност саобраћаја упозоравају да је техничка неисправност возила узрок бројних саобраћајних несрећа, а директор Агенције за безбједност саобраћаја РС Новица Крунић казао је да је тај проценат раније износио пет одсто.

- Крајем мјесеца имаћемо детаљне податке за прошлу годину, али је битно истаћи да је отежавајућа околност то што је код просјечна старост возила 19 година - рекао је Крунић. Он је упозорио да је због старости возила на нашим друмовима неопходно бити посебно опрезан и детаљан током прегледа возила да би возило могло безбједно учествовати у саобраћају.

Да је детаљност важна током прегледа возила истичу и у Ауто-мото савезу РС.

- Кампања “Безбједна вожња у зимским условима 2021” у којој је контролисано 895 возила широм Српске показала је да 27,6 одсто возила нема задовољавајући квалитет кочионе течности, који може довести до отказивања кочионог система и саобраћајне несреће. Код 12,63 одсто контролисаних утврђена је неисправност свјетлосно-сигналних уређаја - казао је портпарол АМС РС Перица Пећанац. Додао је да је у 9,94 одсто утврђено да имају љетне гуме, иако су провјеравани у новембру, када је законски обавезна употреба зимске опреме.

Апел

Из Ауто-мото савеза РС апеловали су на све возаче да сједају у своја возила уколико нису сигурни да су технички исправна.

- Основни предуслов за безбједно учествовање у саобраћају технички исправно моторно возило и зато сви возачи треба редовно да одржавају своја возила те исправе неправилности на које им сервисери укажу - казали су у АМС РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана