Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите РС: Носићемо маске у болницама и послије пандемије

Милијана Латиновић
Foto: Велибор Трипић

Ношење заштитне маске је најбоља мјера превенције против короне. Размишљамо да са аспекта контроле ширења вируса маске остану трајно у здравственим установама, гдје је потенцијално највећи ризик од ширења заразе, без обзира на то да ли је ријеч о пацијентима или медицинарима.

Рекао је то у интервјуу за “Глас Српске” министар здравља и социјалне заштите РС Ален Шеранић, нагласивши да без обзира на то што су нам након годину и по дана пандемије маске вјероватно и досадиле, оне помажу у сузбијању преношења вируса.

- Вјероватно ћемо их задржати у затвореном простору и у наредном периоду док не буде достигнут адекватан ниво процјепљености, не само у Српској, већ и у региону - рекао је Шеранић.

ГЛАС: У којој фази епидемије се налази Република Српска?

ШЕРАНИЋ: Налазимо се у фази стабилизације. Бројеви показују да је много мање заражених на дневном нивоу и хоспитализованих у болницама са тежом клиничком сликом. У свим локалним заједницама је мање-више иста ситуација.

ГЛАС: Колико ће вакцинација против вируса корона помоћи да се задржимо на једноцифреним бројевима на дневном нивоу?

ШЕРАНИЋ: Вакцинација јесте један од најбољих алата за контролисање епидемије, а да ли ћемо се задржати на једноцифреним бројевима то свакако зависи и од мутације вируса и тренутне ситуације у појединим земљама. Већи број вакцинисаних омогућиће да се мјере ипак релаксирају и да идемо ка неким нормалнијим токовима живота. Одзив на вакцинацију у Српској је одличан и идемо даље у том правцу.

ГЛАС: Колики проценат становништва је преболовао заразу и колико је људи потребно вакцинисати да бисмо причали о колективном имунитету?

ШЕРАНИЋ: Наша два јавна медицинска факултета су протекле зиме радила серолошку студију, која је показала да око 35 до 40 одсто становника има антитијела на вирус корона, док је прокуженост међу здравственим радницима и већа. Када говоримо о процјепљености, до сада је око 145.000 особа вакцинисано првом и скоро 50.000 другом дозом. У ове бројке не улазе они који су вакцинисани у Републици Србији, које овом приликом позивам да се јаве породичном љекару и доставе сертификате о вакцинацији да би били евидентирани, а тиме би база била потпуна.

ГЛАС: Колико су угрожени они који ипак не желе да се вакцинишу?

ШЕРАНИЋ: Као што смо говорили на почетку епидемије, одређен проценат обољелих заврши са тешком клиничком сликом, на респиратору и не знамо какав исход може бити. Гледано са тог аспекта они представљају угрожену популацију. У току су студије које ће показати колико вакцинисани преносе вирус који код других може да изазове теже обољење.

ГЛАС: Недостатак друге дозе руске вакцине изазвао је незадовољство међу грађанима. Када ће бити настављена ревакцинација?

ШЕРАНИЋ: Прије неких мјесец и по званично смо обавијештени од стране произвођача вакцине “спутњик В” да су измијенили упутства у вези са ревакцинацијом те да је то могуће учинити у периоду од 21 до 90 дана. Разумијемо да има и недоумица или незадовољства код становништва, а очекујемо да би до краја јуна требало да стигну и те дозе.

ГЛАС: Већина мјера је ублажена, на шта треба да обратимо пажњу, шта је и даље највећи ризик? Како ћемо љетовати?

ШЕРАНИЋ: Прошло је доста времена и жеља за враћање у нормалне токове живота је велика. Међутим, са епидемиолошког становишта не можемо препоручити ништа друго, осим да и даље будемо обазриви на мјестима гдје се окупља велики број људи. Пред нама је туристичка сезона и путовања и тамо гдје није могуће држати дистанцу и нисте у кругу најближих препоручљиво је носити маску. Иду и фестивали, мјере јесу прописане, али и појединци морају да воде рачуна, а не да пребацујемо одговорност једни на друге.

ГЛАС: Треба ли да страхујемо од мутираних сојева вируса? Може ли нас запљуснути још јачи талас пандемије од онога што смо имали?

ШЕРАНИЋ: Мутације вируса су неминовне и мутирани сојеви циркулишу међу људима. Сада је у свијету актуелан такозвани делта сој вируса корона. Примјера ради, Москва се затвара због наглог пораста заражених, слично је у Индонезији, Чилеу и Британији, тако да је то велики изазов за све нас. Лабораторија Института за јавно здравство РС ради секвенционисање вируса, тако да ћемо у тренутку када се делта сој појави и код нас на основу тога уводити мјере. Разумијем да ће бити тешко поново вратити неке мјере. Искористићемо љето да вакцинишемо што више људи и да и здравствени радници одморе, јер иако неке сценарије не желимо, морамо бити спремни.

ГЛАС: Када ћемо моћи прогласити крај епидемије?

ШЕРАНИЋ: Када је ријеч о пандемији водићемо се процјенама Свјетске здравствене организације, као што је био случај и са проглашењем. И даље смо у ванредној ситуацији. Треба сачекати још и имати на уму да поједини сојеви и даље могу да донесу нежељене ситуације.

“Ковид” пасош

ГЛАС: Гдје смо ми у погледу увођења “ковид” пасоша?

ШЕРАНИЋ: Имали смо низ састанака када је ријеч о тој теми и с обзиром на то да је Европска комисија издала препоруке како “ковид” пасош треба да изгледа, Српска је готово спремна да издаје та документа. Остало је да буду усаглашени још неки технички детаљи. Сличну форму тог обрасца ми већ издајемо. То је здравствени, а не идентификациони документ. Без обзира на различите иницијативе, Српска неће пристати ни на какав пренос надлежности у том процесу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана