Агенција за рад и запошљавање: На феријални рад у Њемачку одлазе 24 студента

Срна
Агенција за рад и запошљавање: На феријални рад у Њемачку одлазе 24 студента

САРАЈЕВО - На феријални рад у НЈемачку ове године отићи ће 24 студента из БиХ, изјавио је директор Агенције за рад и запошљавање БиХ Муамер Бандић.

Бандић је навео да велики број студената, који добију прилику да раде преко овог програма и оставе добар утисак код послодаваца, и наредних година наставе да иду на сезонски рад у НЈемачку на начин да их директно контактирају послодавци.

“Због тога могу рећи да је ово један изразито добар програм гђе млади људи имају прилику да стекну радно искуство, зараде новац за наставак студија, усаврше њемачки језик и развију радне навике”, истакао је Бандић.

Према његовим ријечима, у посљедњих пет година тридесетак студената годишње оде на рад у Њемачку, са изузетком прошле године када одлазак није био могућ због пандемије вируса корона, саопштено је из Агенције за рад и запошљавање.

Бандић је појаснио да Агенција сваке године путем своје веб странице објави јавни позив за програм феријалног рада у НЈемачкој за наредну годину, те додао да је за ову годину БиХ имала одобрену квоту од 50 студената, док је рок за пријаву био 22. март.

Он је навео да су се студенти могли пријавити или директно у Агенцију или путем ентитетских завода за запошљавање према сједишту високошколске установе коју похађају.

“Након завршетка процеса пријављивања, пријаве се просљеђују у Централну канцеларију за посредовање у запошљавању Савезне агенције за рад НЈемачке, а од маја почињу стизати радне понуде за студенте, те онда послодавци директно контактирају студенте и нуде им послове”, рекао је Бандић.

Агенција за рад и запошљавање БиХ од 2005. године спроводи програм феријалног рада студената у НЈемачкој који је намијењен редовним студентима на универзитетима и високим школама у земљи, који нису уписани у посљедњу годину студија, који добро владају њемачким језиком и спремни су за рад у НЈемачкој у периоду који није краћи од два мјесеца.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана