Аћимовићева објаснила које особе не би требало да приме вакцину

ГС
Аћимовићева објаснила које особе не би требало да приме вакцину

БАЊАЛУКА - Специјалиста епидемиологије у Институту за јавно здравство Републике Српске др Јела Аћимовић говорила је о вакцинама против корона вируса те нагласила да је свака одобрена вакцина до сада показала већу ефикасност него што се очекивало.

Она је такође објаснила и које особе не би требало да приме вакцину против вируса корона.

Аћимовићева је рекла да је Институт за јавно здравство Републике Српске израдио план вакцинације, да га је и усвојила и Влада РС и Министарство здравља те да су тај план почели реализовати, односно да је започета вакцинација 12. фебруара вакцином Спутњик В.

Добили су за хиљаду особа количину вакцина и како је рекла одлучили су да то усмјере на људе који су најизложенији, а то су здравствени радници који раде у Ковид одјељењима.

"Могу рећи да је више од 2.000 здравствених радника већ вакцинисано у Србији, тако да имамо 3.000 вакцинисаних. Нама додатне дозе вакцине стижу прекосутра. Радили смо едукацију вакцинације, тако да смо након што смо већ вакцинисани током ове седмице имали едукације за представнике домова здравља и других здравствених установа. Није довољно само имати вакцину него и процес вакцинације је важан. Што се тиче капацитета хладног ланца, они су такође обезбијеђени, а у процесу смо додатне набавке тако да је ток вакцинације за сада задовољавајући", истакла је.

Говорећи о недостатку вакцина, односно необезбјеђивању вакцина за Федерацију БиХ, односно цјелокупну БиХ, Аћимовићева је рекла да тај проблем није специфичан само за нас, већ и друге земље које су добиле дозе вакцине каскају у том процесу.

"То је свеобухватан процес и захтијева ангажовање цијелог друштва. Јесте забрињавајући пораст заражених, али у Републици Српској није значајан, но довољно је кад видимо пораст у другим мјестима да скрећемо становништву пажњу да и даље вриједе исте препоруке, да требају носити маске и остале мјере", рекла је Аћимовићева за телевизију "Н1".

На питање зашто неки људи који имају близак контакт са зараженим не оболе те колико одређена крвна група утиче на то, др Аћимовић је рекла да постоје разне теорије, али да то није доказано, па тако и за крвну групу.

"Имамо смртне исходе међу разним крвним групама. Бројни су фактори који утичу, тако да о томе не треба претјерано ни размишљати. Никад не можете знати ко ће се заразити, ко не или ко ће тешко обољети или имати смртни исход, тако да за све вриједе исте мјере", подвукла је.
Она је говорила и о трајању имунитета након преболованог Ковида.

"Знамо да је ниво имуног одговора или антитијела виши код људи који су имали тежу клиничку слику него благу. Жељела бих да подвучем да кроз истраживања на вакцинама Пфизер показало се да људи који се вакцинишу имају вишеструко виши ниво антитијела него људи који су пребољели Ковид у тешком облику", нагласила је Аћимовићева.

О томе могу ли људи који су преболовали корону у контакту с вирусом и даље бити преносиоци заразе рекла је да је теоретски то могуће.

"Најбитнија сврха вакцина је да спријечи смртне исходе. Врло су ефикасне вакцине, чак више него што смо очекивали. Неки произвођачи, на примјер Пфизер и АстраЗенеца, наводе да постоје докази да оне значајно смањују и преношење вируса. Дакле могуће је да имамо имуни одговор, али да један период након заражености ако још увијек нисмо елиминисали вирус из организма, можемо пренијети болест па и кад немамо симптоме, али не мислимо да ће то бити толико учестао проблем", поручила је.

Казала је и да након што примимо другу дозу вакцине, односно када прође до 15 дана можемо сматрати да је вакцина испунила своје, односно заштиту.

На питање да може бирати од свих вакцина коју би она узела, рекла је "ону која је прва на располагању" те поновила да све вакцине имају већу ефикасност него што се очекивало.

Говорећи о вакцини АстраЗенеца те коментаришући да ли старији од 60 година могу да приме ту вакцину рекла је да та старосна група дефинитивно треба примити ту вакцину.

Такође, они који не би требало да приме вакцину против корона вируса су особе које имају било какву заразну болест, варичеле, повишену температуру, кашаљ, односно било које акутно стање у том моменту, те да се могу вакцинисати кад им то стање прође.

Навела је и да чак и особе које су пребољеле Ковид би требало да се вакцинишу, јер ће тиме појачати додатни имуни одговор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана