Аћимовић: Вакцинисани у Србији да се пријаве код свог породичног љекара, креираћемо нове препоруке

ГС
Аћимовић: Вакцинисани у Србији да се пријаве код свог породичног љекара, креираћемо нове препоруке

БАЊАЛУКА –Епидемиолог у Институту за јавно здравство Републике Српске Јела Аћимовић нагласила је да би било добро да сви људи који су се вакцинисали у Србији са потврдом о вакцинацији дођу код свог породичног љекара.

– Ту би их унијели у систем, да су вакцинисани и којом дозом. Ово би имало значаја и у смислу креирања препорука за те људе, које ће највјероватније ићи у правцу да вакцинисани неће подлијегати карантину у случају контакта с позитивном особом, као они који нису вакцинисани – наглашава Аћимовићева.

Она подсјећа да се значајан број наших становника вакцинисао у Србији.

– Не знамо о којем броју је тачно ријеч. Добро би било да имамо тај податак, да бисмо даље могли да планирамо набавку вакцина и процес вакцинације. Такође, знали бисмо колико се ближимо неком колективном имунитету – истиче Аћимовићева за Српскаинфо.

Према њеним ријечима, једини начин да се дође до броја  грађана Српске који су вакцинисани у Србији јесте да се они, након вакцинације, пријаве свом породичном доктору.

– Из Србије не можемо добити те податке, јер се ти људи не пријављују за вакцинацију као грађани Српске, а многи имају двојно држављанство – објашњава Аћимовићева.

У Српску је, до сада, стигло више од 310.000 доза вакцина против вируса корона, од чега је скоро 160.000 доза прослијеђено домовима здравља, а остале чекају испоруку.

-Око 120.000 људи примило је барем једну дозу, а више од 33.000 грађана комплетно је вакцинисано. Дакле, више од десет одсто становништва је бар започело процес вакцинације – истиче она.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана