Аћимовић: Поштовати мјере, узрок ширења заразе масовна окупљања

Срна
Аћимовић: Поштовати мјере, узрок ширења заразе масовна окупљања

БАЊАЛУКА - Епидемиолог на Институту за јавно здравство Републике Српске Јела Аћимовић изјавила је да су масовна окупљања грађана довела до повећања броја обољелих од вируса корона у Српској, због чега они у наредном периоду треба да се стриктно придржавају превентивних заштитних мјера које буду препоручивале здравствене установе.

Аћимовићева је рекла да је намјера да се у Републици Српској спријечи експоненцијални раст броја обољелих и да здравствене установе не буду преоптерећене како би успјешно могле да их збрину.

Она је додала да је до ширења вируса довело и отварање граница и жеља да се што нормалније настави живот, те да је, осим Бијељине, у посљедње вријеме у погледу ширења вируса критичан источни дио Српске.

“Ипак, епидемиолози су ту да прате стање и изворе заразе, као и да се препознају заражени људи и њихови контакти ради спречавања ширења вируса. Проблеме ствара чињеница да има много заражених који не знају како су се заразили”, рекла је Аћимовићева за РТРС.

Она је напоменула да је привид да је вирус у посљедње вријеме мање смртоносан, јер је, нажалост, преминуо одређен број млађих људи који нису имали хронична обољења.

“Зато се треба придржавати мјера заштите и да сви будемо на опрезу”, рекла је Аћимовићева и додала да ће до пооштравања мјера доћи уколико то процијене здравствени стручњаци, а кључни параметри у том смислу су праћење броја новообољелих и оних са тежим здравственим стањем.

Од посљедњег извјештаја о епидемиолошкој ситуацији у Српској, у посљедња 24 часа, у Институту за јавно здравство Републике, Универзитетском клиничком центру, Болници “Свети Врачеви” у Бијељини и Универзитетској болници у Фочи извршено је тестирање 533 лабораторијска узорка, а нови вирус корона потврђен је код 121 особе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана