Аћимовић осуђен на основу лажних изјава двојице свједока

Срна
Аћимовић осуђен на основу лажних изјава двојице свједока

ЗВОРНИК - Градска борачка организација у Зворнику огорчена је због пресуде саборцу Срећку Аћимовићу на девет година затвора због за ратни злочин над Бошњацима из Сребренице 1995. године јер је осуђен на основу лажних изјава двојице свједока, од којих Суд БиХ једног није ни испитао.

Суд БиХ уопште није цијенио доказе одбране из којих је сваком објективном пресудитељу јасно да Аћимовић није учинио дјело за које је оптужен, саопштено је данас из Борачке организације из Зворника.

Зворничка Борачка организација истиче да Суд БиХ у овом предмету није уважио мишљење десетине свједока који су искрено и поштено исказали да Аћимовић није извршио злочин који му је стављен на терет.

Наводећи да Суд БиХ није уважио, не само исказе свједока и велики број материјалних доказа, него и налазе стручног лица - вјештака, Борачка организација пита - какав је то Суд који ангажује вјештака, а онда му не верује иако тај налаз и мишљење није оборио други вјештак.

"Борачка организација Зворник не може да прихвати да Суд БиХ саборца Аћимовића осуђује на девет година затвора на основу лажних исказа два монтирана свједока", напомиње се у саопштењу.

У саопштењу се наводи да један свједок уопште није ни свједочио у поступку против Аћимовића, а Суд је прихватио његову ранију изјаву из Хашког трибунала и Тужилаштва БиХ.

Суд вјерује свједоку који је у свом свједочењу признао да је лагао када му је запријећено да ће бити оптужен. Том свједоку је обећано да неће бити гоњен за злочин који је сам починио ако прихвати да свједочи против Аћимовића.

Суд прихвата изјаву и другог свједока дату Тужилаштву БиХ, а није га уопште саслушао и провјерио истинитост те изјаве дате у Тужилаштву.

Судско вијеће је потпуно занемарило чињеницу да је на ове свједоке вршен притисак од одбрана неких хашких оптуженика да лажно терете Аћимовића због његовог свједочења пред Хашким трибуналом, што су потврдили бројни свједоци.

Суд БиХ осудио је 16. октобра Срећка Аћимовића на девет година затвора за ратни злочин над Бошњацима из Сребренице 1995. године.

Аћимовићу се у казну затвора уручанава вријеме проведено у притвору. На ову пресуду постоји могућност жалбе Апелационом вијећу Суда БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана