Аћић: Корона највише погодила туризам, угоститељство и друмски саобраћај

Срна
Аћић: Корона највише погодила туризам, угоститељство и друмски саобраћај

ЈАХОРИНА - Директор Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Аћић рекао је данас да су током епидемије вируса корона у прошлој години најугроженији били сектори туризма, угоститељства и превоза у друмском саобраћају, те да су неки од њих забиљежили губитке у промету од 10 до 50 одсто.

"У том сегменту можемо рећи да је Влада Републике Српске на неки начин реаговала и амортизовала проблеме", изјавио је Аћић новинарима на Јахорини послије округлог стола "Изазови и перспективе пословања" који је намијењен послодавцима са подручја града Источно Сарајево.

Он каже да је привреда Републике Српске доста добро ублажила изазове који су се дешавали у ковид ери пословања, јер иако је ниво БДП-а пао у односу на претходну годину, с друге стране број запослених у прерађивачкој индустрији је остао на истом нивоу на којем је био прије избијања пандемије.

Аћић је навео да је број радника који је био отпуштен у периоду највеће експанзије вируса корона, на крају крајева враћен.

"Економија јесте претрпјела озбиљну штету, али су дијелови економије били на неки начин помогнути у претходном периоду. Очекивања Уније су да се порески растерете послодавци који су претрпјели штету тако што ће им се смањити збирне стопе доприноса на ниво из 2008. године", рекао је Аћић.

Он је додао да Унија сада заговара повећање неопорезивог дијела плате на ниво од 2.000 КМ, јер је то једини начин на који може доћи до повећања нето плата запослених у Републици Српској, како у реалном, тако и у јавном сектору.

"Сугеришемо властима да приступе једнообразно и да плате морају бити једнако повећане и у реалном и у јавном сектору", навео је Аћић.

Поштујући епидемиолошке мјере, округлом столу одржаном у хотелу "Термаг" на Јахорини, присуствовало је 12 послодаваца из Источног Сарајева, којима је представљена едукативна инфо-графика о правима и обавезама послодаваца током инспекцијског надзора, као и ревидирани онлајн алат за пријаву корупције на сајту Инспектората Републике Српске.

Осим послодаваца са подручја града Источно Сарајево, у раду округлог стола учествовали су и представници Инспектора Српске.

Скуп је одржан у оквиру пројекта "Смањење коруптивних ризика у раду инспекцијских служби у Републици Српској" који реализује Унија удружења послодаваца Републике Српске.  

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана