Зграда ПМФ-а блиста послије 86 година

Анита Јанковић-Речевић
Зграда ПМФ-а блиста послије 86 година

Бањалука - Зграда Природно-математичког факултета (ПМФ) Универзитета у Бањалуци заблистала је у петак у пуном сјају након 86 година, захваљујући обнови вриједној милион марака с циљем побољшања енергетске ефикасности.

Реконструкцијом зграде више од 1.400 студената и професора добило је већи комфор и боље услове рада, јер је ПМФ добио нови кров, објекат је термички изолован, замијењена је столарија, расвјета и радијаторски вентили. Радови су реализовани уз финансијску подршку Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС, владе Шведске, Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност РС и Развојног програма Уједињених нација.

Министарка за просторно уређење и грађевинарство Сребренка Голић казала је да је Влада РС у енергетско опремање зграде ПМФ-а уложила 600.000 марака, а УНДП и Фонд за заштиту животне средине и енергетске ефикасности Српске 400.000 КМ.

- Сви грађевински радови су урађени у складу са техничком документацијом, а најважније је то што је овај објекат са фосилних гријања прешао на обновљиве изворе, замјеном пећи, чиме ће бити смањена емисија угљен-диоксида у атмосферу - рекла је Голићева и додала да је зграда ПМФ-а изграђена 1931. године, те да је у њој била учитељска школа. 

Резидентни представник УНДП-а у БиХ Сезин Синаноглу навела је да су створени много бољи услови за рад студената.

- Факултет ће од сада моћи да средства уштеђена на гријању улаже у образовање и природне науке - рекла је Синаноглу.

Она је навела да овакви пројекти стварају нова радна мјеста у области грађевинарства, инсталација, енергетске опреме, односно у "зеленим пословима" који су будућност земље.

Декан ПМФ-а Горан Трбић казао је да је реализацијом овог пројекта обезбијеђено 50 одсто уштеда у енергентима.

- Већ ове године су уштеде много веће него што смо очекивали јер смо угаљ замијенили пелетом. Уштеде биљежимо и у мају и јуну јер трошимо мање електричне енергије - рекао је Трбић. 

Свечаности поводом завршетка пројекта на бањалучком ПМФ-у, која је почела откривањем плоче на главном улазу, присуствовао је и министар просвјете и културе РС Дане Малешевић, који је рекао да ово министарство ради и на обезбјеђивању новца за изградњу крова на Архитектонско-грађевинском факултету. 

Свечаности су присуствовали и министар науке и технологије РС Јасмин Комић, градоначелник Игор Радојичић, директор Републичког фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност РС Срђан Тодоровић, представници УНДП-а БиХ, професори и студенти. Зграда ПМФ-а у Бањалуци је 18.  објекат који је до сада реконструисан у РС, а до краја године још шест објеката би требало да добије ново рухо. 

Болница и школа

Сребренка Голић и Сезин Синаноглу потписале су у петак и споразум о заједничкој реализацији пројекта енергетске ефикасности у Универзитетској болници Фоча и Основној школи "Младен Стојановић" у Лакташима.

- Комплетну енергетску опремљеност у Болници Фоча и на објекту основне школе у Лакташима финансираће Влада РС, док ће машински дио суфинансирати УНДП са 2,2 милиона КМ - рекла је Голићева и навела да је Влада РС већ обезбиједила око четири милиона марака за Болницу у Фочи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана