Владо Ђајић, генерални директор УКЦ: Циљ најбољи клинички центар у региону

Срна
Владо Ђајић, генерални директор УКЦ: Циљ најбољи клинички центар у региону

Бањалука - Генерални директор Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске Владо Ђајић изјавио је да је пресељење свих хируршких клиника са локације у центру града на Паприковац и пуштање у рад Сјеверног крила УКЦ-а историјски тренутак за здравство Српске, те да је крајњи циљ руководства ове здравствене установе ставарање набољег клиничког центра у региону.

Ђајић је навео да су небројене предности и значај пуштања у рад Сјеверног крила како за особље, тако и за пацијенте, јер ће стандард болничног лијечења бити значајно унапређен.

"У Сјеверном крилу ће бити смјештене најмодерније операционе сале и интензивне његе са 44 кревета, као и Центар ургентне медицине, Патологија, Стерилизација... Највећа здравствена установа Српске 22. септембра коначно ће се смјестити под један кров", рекао је Ђајић у интервјуу Срни.

Према његовим ријечима, пацијенти ће се из мјешовитих соба са десет и 20 кревета, са једним мокрим чвором и немогућим условима, преселити у једнокреветне и двокреветне собе и апартмане, са модерном опремом и свим пратећим садржајима, купатилима и мокрим чворовима, климом и слично.

Ђајић је истакао да је поред грађевинских радова, УКЦ паралелно радио на набавци најсавременије медицинске опреме, чиме ће ова здравствена установа имати врхунски опремљене кабинете, операционе сале, дијагностику...

Он је напоменуо да је један од приоритета у овој здравственој установи едукација кадра.

"УКЦ је највећа интернационална кућа у БиХ и само ове године на УКЦ је долазило око 100 љекара из иностранства, који су радили сложене операције и прегледе, а више од 100 наших љекара је било на едукацији у иностранству", напоменуо је Ђајић.

Он је додао да на УКЦ-у раде четири врхунска стручњака из САД-а из области анестезије, који едукују домаћи кадар, те најавио да ће на дан отварања Сјеверног крила доћи стручњаци из Русије, који ће обавити неколико изузетно сложених операција.

Ђајић је напоменуо да на УКЦ долазе свјетски позната имена, међу којима Никица Грубор, специјалиста хирургије са анестезијом, један од најбољих абдоминалних хирурга посебно специјализован за хируршко збрињавање дигестивних органа и панкреаса, затим академик Војко Ђукић, специјалиста оториноларингологије, Радоје Симић, специјалиста дјечије хирургије, као и Владимир Којовић, специјалиста урологије и свјетско име у урогениталној реконструктивној хирургији.

"Бенефити оваквог вида сарадње су вишеструки. На овај начин штеде се финансијска средства Фонда здравственог осигурања, смањују се материјални трошкови породица пацијената који би за овакве захвате одлазили ван Српске, а један од највећих бенефита је што доласком ових стручњака радимо на едукацији нашег кадра", истакао је Ђајић.

Говорећи о најављеној реализацији пројекта Кардихирургије, која ће бити власништво УКЦ-а, Ђајић је рекао да су листе чекања на кардиохируршке захвате велике, те да неки од пацијената нажалост и не дочекају свој ред.

"Реализацијом овог пројекта чију завршницу очекујем до краја наредне године, то ће се промијенити. Иако је првобитни план био да се Кардиохирургија изгради по принципу јавно-приватног партнерства, захваљујући подршци Министарства здравља и социјалне заштите и Владе Српске, Кардиохирургија ће бити власништво УКЦ-а", додао је Ђајић.

Он је навео да овај пројекат представља велики успјех који ће у коначници допринијети побољшању и очувању здравља становника Српске.

"У току су преговори са еминентним стручњацима из Србије, Словеније и Аустрије који ће долазити у УКЦ како би изводили кардиохируршке процедуре. Паралелно, наши љекари ће одлазити на петогодишње специјализације у иностранство како би након едукације почели самостално да обављају најсложеније кардиохируршке захвате", објаснио је Ђајић.

Кад је ријеч о увуђењу нових процедура на УКЦ, Ђајић је подсјетио да су прошле године, љекари специјалисти пластичне и реконструктивне хирургије, специјалисти ортопедије и трауматологије и анестезиолози по први пут у историји УКЦ-а извели реплантацију комплетне шаке.

"Операција је трајала око пет часова, пацијент је примљен са екстремно тешком повредом десне шаке која је била ампутирана у нивоу ручног зглоба. Већ седам дана након операције пацијент је био стабилан, а реплантирана шака витална", подсјетио је Ђајић.

Он је додао да је Служба за торакалну хирургију у јулу прошле године почела са извођењем "ВАТС тимектомије", што представља најмодернију операцију грудне жлијезде и то ендоскопским путем, што до сада није извођено на просторима БиХ.

"Наши интервентни кардиолози заједно са кардиологом из Кантоналне болнице у Луцерну недавно су урадили сложену кардиолошку процедуру - отварање хроничне тоталне оклузије коронарне артерије, којом се побољшава проток крви у срце, а у којој је кориштен балон са јако високим притиском од 50 атмосфера. Ова сложена кардиолошка процедура изведена је по први пут у УКЦ-у, али и у региону", објаснио је Ђајић.

Он је указао и на рад Службе за васкуларну хирургију, на којој је изведен компликован оперативни захват код пацијента са урођеном промјеном стране унутрашњих органа, при чему су љекари оперисали гиганстку анеуризму и урадили компликован оперативни захват код пацијента који је неколико мјесеци боловао од симптоматске субклавијалне болести.

Ђајић је нагласио да је УКЦ једна од ријетких здравствених установа која има дежурног интервентног кардиолога, који збрињава пацијенте са инфарктом, да у УКЦ-у сада преживљавају бебе рођена са само пола килограма, те да ова установа има вјештачка плућа која немају ни околне државе.

"Опремљени смо најмодернијом опремом какву имају болнице у Европи и свијету, имамо двије магнетне резонанце, три цт-уређаја, а само у овој години купили смо пет нових ултразвучних апарата. Наша лабораторија је опремљена са свим могућим реагенсима и ради претраге које се раде и у највећим центрима у Европи и свијету", истакао је Ђајић.

Он је нагласио да је циљ руководства УКЦ-а да направи најбољи клинички центар у региону који ће се отворити према пацијентима из Европе, који ће имати врхунски квалитет и нижу цијену.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана