У БиХ у 2017. у саобраћајним несрећамапогинуло 298 особа

Anadolija
У БиХ у 2017. у саобраћајним несрећамапогинуло 298 особа

Сарајево - Свјетски дан сјећања на жртве саобраћајних несрећа обиљежава се сваке треће недјеље у новембру. Ове године 18. новембра обиљежава се 25. годишњица сјећања на милионе људи који су изгубили животе или су повријеђени у саобраћајним несрећама.

Свјетски дан сјећања на жртве саобраћајних несрећа је и дан када се одаје почаст свим преданим члановима хитне помоћи, полиције и здравствених радника који свакодневно пружају ургентну помоћ унесрећенима, те се носе и с трауматским посљедицама смрти и повредама на цестама. То је и дан када се указује на могуће начине заустављања и ублажавања ове пошасти модерног доба.

Свјетски дан сјећања на жртве саобраћајних несрећа први пут је организовала Бриџите Шаундре, оснивач RoadPleace-а 1993. године. Двије године касније, Свјетски дан сјећања на жртве саобраћајних несрећа је обиљежен под окриљем Европске федерације за жртве саобраћајних несрећа (ФЕВР) као Европски дан сјећања. Десет година касније, 26. октобра 2005.године, Генерална скупштина УН-а усвојила је званично обиљежавање овог дана као “одговарајуће признање за жртве саобраћајних несрећа и њихове породице”.

Ове године, Свјетски дан сјећања на жртве саобраћајних несрећа обиљежава се под слоганом “Цесте имају своје приче” - чиме се жели истаћи да цесте нису само начин да се стигне од тачке А до тачке Б, већ да често имају своје трагичне приче које морају остати упамћене. Овогодишња тема се базира на другом ступу глобалног плана Декаде активности за саобраћајну сигурност (2011.-2020.) – сигурнији путеви и мобилност.

У свијету се сваке секунде догоди једна саобраћајна несрећа, а готово милион и по људи годишње изгуби животе на цестама широм свијета. У протеклих 25 година, на путевима широм свијета живот је изгубило више од 30 милиона људи, док их је милијарду повријеђено, што је у збиру једнако популацији 125 највећих градова на свијету.

Само у Босни и Херцеговини, у току 2017. године догодило се 37.628 саобраћајних несрећа у којима је живот изгубило чак 298 особа, 12 од њих су била дјеца, саопштено је из Босанскохерцеговачког ауто-мото клуба (БиХАМК). У саобраћајним несрећама повријеђено је 10.229 особа од којих је 1.608 претрпило тешке тјелесне повреде. Неприлагођена брзина и вожња под утицајем алкохола су најчешћи узроци саобраћајних несрећа.

Током протеклих 25 година обиљежавање Свјетског дана сјећања на жртве саобраћајних несрећа је имало за циљ да подигне свијест јавности о проблему учесталих смртних случајева на цестама те да се жртвама омогући да свој губитак и бол подјеле с другима широм свијета.

Стварање одговарајуће глобалне културе везане за цестовну сигурност је једна од основних порука обиљежавања овог дана. Обиљежавањем Свјетског дана сјећања на жртве саобраћајних несрећа се тражи већа одговорност свих корисника цеста, као и учесника у саобраћају. Истовремено се од надлежних државних органа захтијева да поред превентивних акција и иницијатива, адекватно и брзо реагују након саобраћајних несрећа, наводи се у саопштењу БиХАМК-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана