Стиже помоћ за набавку машина и опреме

Анита Јанковић-Речевић
Стиже помоћ за набавку машина и опреме

Бањалука - Пољопривредници у Српској који планирају да унаприједе производњу и ове године могу рачунати на субвенције за набавку нове механизације и опреме, а начин додјеле подстицаја уређен је новим Правилником о капиталним инвестицијама у пољопривреди.

Наведени документ Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, који је објављен у четвртак у “Службеном гласнику РС”, предвиђа подршку произвођачима за пет различитих типова инвестиција.

Ратари на помоћ могу рачунати приликом набавке пољопривредне механизације, затим за инвестиције у сточарској производњи које предвиђају изградњу објеката и набавку опреме за фарме, те за инвестиције у биљној производњи попут изградње пластеника, подизање вишегодишњих засада и постављање противградних мрежа. Ресорно министарство субвенционисаће и инвестиције у сортирање, паковање и прераду пољопривредних производа на газдинству, као и набавку технолошке опреме, а новац могу очекивати и произвођачи који се одлуче да улажу у опрему за наводњавање.

- Новац се одобрава у износу од 30 одсто од укупне вриједности инвестиције за комерцијална, а 15 одсто за некомерцијална газдинства - рекли су у Министарству пољопривреде.

Навели су да пољопривредници који желе остварити субвенцију за капиталне инвестиције морају имати регистровано пољопривредно газдинство, а услов је и да ажурирају податке у регистру до 15. маја текуће године, те да су платили накнаду за противградну заштиту и пријавили доприносе за пензијско и здравствено осигурање за прошлу  годину.

- Према посебном услову право за остваривање подстицаја по новом правилнику имају корисници подстицаја који су улагања извршили од 14. марта ове године, осим за улагања у подизање воћних засада, која су извршена од 1. јула лани па до истека јавног позива - појаснили су у Министарству пољопривреде.

Додали су да су критеријуми за избор корисника другачији него лани.

- За разлику од прошле године када је вријеме предаје захтјева на јавни позив био једини критеријум, ове године уведен је систем бодовања који укључује девет критеријума, а уколико два или више апликаната буду имали исти број бодова предност ће имати они који су прије предали пријаву - појаснили су у ресорном министарству.

Навели су да ће након ступања на снагу Правилника о капиталним инвестицијама, Агенција за аграрна плаћања објавити јавни позив, а о датуму објављивања јавност ће бити благовремено информисана.

- Пољопривредници право остварују пријавом на јавни позив са рачунима или предрачунима инвестиционих улагања која су извршили или планирају извршити у наредном периоду - рекли су у Министарству пољопривреде. Истакли су да је ове године за капиталне инвестиције у пољопривреди издвојено 10,35 милиона КМ, од чега ће најмање 4,7 милиона КМ бити усмјерено на инвестиције које се односе на газдинства. Остатак средстава биће издвојен за инвестиције попут подршке самозапошљавању инжењера пољопривреде, модернизацији противградне одбране, затим подршку пословним плановима задруга, за увођење технолошких иновација, те за разне пројекте.

- Подстицаји које се односе за набавку пољопривредне механизације повећани су за 20 одсто, док су за инвестиције у сточарству увећани за 70, а у биљној производњи 60 одсто - рекли су у Министарству пољопривреде.

Критеријуме бодовања заинтересовани могу пронаћи у Правилнику о капиталним инвестицијама у пољопривреди који се налази на сајту ресорног министарства.

Два правилника

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС годишње доноси два правилника за расподјелу новца из аграрног буџета и остваривање права пољопривредника. Први је општи Правилник о условима и начину остваривања новчаних подстицаја за развој пољопривреде и села у којем су наведене све мјере подршке за произвођаче, док се други документ односи искључиво на инвестиције.

- Таква пракса у РС је уведена лани и показала се врло успјешном. То је пракса коју примјењују и земље у окружењу, а прати и модел додјеле средстава Европске уније - навели су у Министарству пољопривреде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана