Скројен план за превенцију незаразних болести

А. Ј. Р.
Скројен план за превенцију незаразних болести

Бањалука - Промоција веће физичке активности, мање конзумације соли и шећера, замјене засићених масти незасићеним, те контрола маркетиншке политике с циљем утицаја на потражњу за дуваном и алкохолом само су дио мјера предвиђених Акционим планом за превенцију и контролу незаразних болести, који ће у Српској бити спровођен до 2026. године.

Министар здравља и социјалне заштите РС Ален Шеранић рекао је јуче приликом представљања Акционог плана да је овај документ усаглашен са европским акционим планом за контролу масовних незаразних болести, те да се реализује у сарадњи са Свјетском здравственом организацијом (СЗО) и Швајцарском агенцијом за развој и сарадњу.

- Акциони план говори о активностима које се односе на индивидуалне одлуке, али и на популационе, уз помоћ којих можемо унаприједити здравље становништва. Здравље није само питање Министарства здравља већ свих нас и веома је важна интерсекторска сарадња, прије свега доношење одређених политика у сектору образовања, транспорта, заштите животне средине и других области - поручио је Шеранић и додао да фокус превенције треба бити усмјерен на радно способно становништво, од 20 до 65 година, с обзиром на то да највише доприноси друштву.

Начелница Службе за социјалну медицину са организацијом и економиком у здравству у Институту за јавно здравство РС Дијана Штркић истакла је да су болести система крвотока водећи узроци смртности у Српској и чине половину укупне смртности, те да је сваки пети смртни случај изазван тумором. Истакла је да мушкарци најчешће оболијевају од рака душника, бронхија и плућа, а жене од рака дојке.

- Заједнички фактори ризика су пушење, неправилна исхрана, физичка неактивност и конзумирање алкохола - упозорила је Штркићева.

Директор Одјељења за здравствене системе и јавно здравство Регионалне канцеларије за Европу СЗО Ханс Клуге рекао је да су незаразне болести главни узрок смртности у Европи и велики трошак за привреду.

- Принцип универзалне покривености здравственом заштитом значи да сви људи треба да имају приступ добрим здравственим услугама, а да, при томе, због лошег здравља на заврше у сиромаштву. РС се налази на добром путу да оствари циљеве одрживог развоја - рекао је Клуге.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана