Расписан конкурс за Ђурђевдански фестивал

СРНА
Расписан конкурс за Ђурђевдански фестивал

Бањалука - Радио - телевизија Републике Српске /РТРС/ расписала је конкурс за овогодишњи међународни дјечији музички фестивал - "Ђурђевдански фестивал", који ће бити одржан у мају у Бањалуци.

"Ђурђевдански фестивал` одржава се од 1994. године и за ово вријеме постао је најреспектабилнији фестивал дјечије пјесме у региону и шире", наводи се у саопштењу РТРС-а и додаје да заинтересовани могу да се пријаве до 1. марта.

Право учешћа на "Ђурђевданском фестивалу" ове године имају дјеца рођена између 6. маја 2003. и 6. маја 2007. године, коју одаберу аутори пјесама.

Жири ће одлучивати о наградама за композицију, интерпретацију, аранжман, о награди за најбољи текст и најбољи сценски наступ, а за награду публике гледаоци ће учествовати СМС гласањем.

Укупан новчани наградни фонд фестивала је 5.000 КМ, пјесма која ће бити извођена на фестивалу не смије бити јавно извођена, нити објављивана, а текст композиције мора бити прилагођен интерпретаторима узраста од седам до 11 година.

Циљ фестивала је афирмација музичког стваралаштва за дјецу, подстицање аутора и музичких талената и очување дјечије пјесме од комерцијализације и шунда који је све присутнији на музичкој сцени.

На фестивалу су до сада учествовала дјеца из многих земаља међу којима су Русија, Румунија, Италија, Јапан, Канада, Бјелорусија, Украјина, Мађарска, Малта, Пољска, Бугарска, Србија, Македонија, Црна Гора, Словенија, Хрватска и БиХ.

За фестивал је до сада написано више од три стотине нових композиција, а неке од њих су уврштене и у уџбенике музичке културе за основне школе.

На фестивалу су ангажовани многи композитори, текстописци, музички продуценти и педагози, а извођачи су мали музички таленти од којих су данас неки афирмисани музички умјетници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана