Радослав Гајанин, новоизабрани в. д. ректора Универзитета у Бањалуци: Ничије грешке нећемо праштати

Данијела Стоканић
Радослав Гајанин, новоизабрани в. д. ректора Универзитета у Бањалуци: Ничије грешке нећемо праштати

Запослени и студенти бањалучког Универзитета који се не буду академски понашали биће санкционисани, а настојаћемо да тај процес, који је тренутно сложен, поједноставимо колико год је могуће.

Рекао је ово новоизабрани вршилац дужности ректора Универзитета у Бањалука Радослав Гајанин и истакао да треба да прође и по неколико мјесеци би сада неко био кажњен због, на примјер, злоупотребе службеног положаја.

* ГЛАС: Који су кораци које ћете предузети на Универзитету?

ГАЈАНИН: Осим стицања теоријских знања важно је да студенти усвоје и практична знања, због чега ће акценат у наредном периоду бити на пракси. Инсистираћу на томе и да што више студената уђе у програм међународне размјене. Један од мојих циљева је и веће учешће студената у научно-истраживачком раду.

* ГЛАС: Како коментаришете недавну побуну студената и да ли су њихови захтјеви реални?

ГАЈАНИН: Ових дана усаглашавамо захтјеве студената са реалним могућностима. Неки захтјеви су дословно обични, као што је унифицирање правила студирања која ће бити примјењивана на свим факултетима, а која се односе на предиспитне обавезе и полагање испита. Међутим, студентима смо објаснили да та правила постоје неколико година уназад, а истакнута су на сајту. Они који се не буду придржавали правила и неакадемски понашали, као и они који буду злоупотребљавали свој положај сигурно ће бити санкционисани, било да је ријеч о запосленима или студентима. Када су у питању недавни протести сматрам да није примјерено организовати побуну на дан када Универзитет обиљежава годишњицу постојања. Вјероватно ће и њихови поступци бити анализирани и процесуирани на Универзитету. Постоје и други прекршаји, између осталог, постоје случајеви да студенти сами себи уписују оцјену и лажирају потпис професора.

* ГЛАС: Један од захтјева студената је да Универзитет до краја академске године запосли 100 асистената. Да ли је ова високошколска установа у могућности да то уради?

ГАЈАНИН: Сматрам да је тај захтјев превише амбициозан, с обзиром на буџет, из чијих оквира не смијемо искакати. Осим тога, свако запошљавање на Универзитету на неки начин мора бити оправдано. Прво факултети морају имати одговарајући фонд часова који ће бити додијељени новом асистенту. Колико ће асистената бити запослено то зависи од потреба факултета. Универзитет конкурс за асистенте расписује на основу приједлога декана, а примају се најбољи.

* ГЛАС: У академској 2017/2018. години уписан је, у односу на претходне године, најмањи број бруцоша на јавним универзитетима у Српској, а готово 2.000 мјеста остало је упражњено. Који су разлози за овако слаб одзив?

ГАЈАНИН: Одлазак младих људи у иностранство главни је разлог све мањег број бруцоша у Српској. Такође, велику улогу игра и негативан природни прираштај.

* ГЛАС: Да ли треба смањити број гостујућих професора?

ГАЈАНИН: Циљ нам је да смањимо број гостујућих професора колико је то могуће. На прва два циклуса би требало да буду ангажовани искључиво професори са ових простора, било да је то стални или допунски однос. На већини факултета ми већ имамо професоре који су стасали и изабрани у наставно-научна звања на Универзитету.

Стратегија

* ГЛАС: Да ли је РС потребна нова образовна стратегија, с обзиром на озбиљне раскораке између уписне политике и тржишта рада, који су већ годинама видљиви?

ГАЈАНИН: Стратегије у области образовања и научно-истраживачког рада су већ усвојене и у њима су постављени јасни циљеви. Оно што се очекује од универзитета јесте да ускладе своје уписне политике са тржиштем рада, као и заинтересованост студената за одређене студијске програме. Постоје студијски програми за које влада велико интересовање, али исто тако и они на које се упише свега по неколико бруцоша. У том случају не би требало гасити студијске програме, него их спојити на нивоу два јавна универзитета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана