“Привремено пензионисање” нова идеја Уније послодаваца

ATV
“Привремено пензионисање” нова идеја Уније послодаваца

“Привремено пензионисање” нова је идеја и потенцијална пракса која стиже из Уније удружења послодаваца Републике Српске. Радничка боловања једна су од болних тачка послодаваца у Српској, па нуде и траже начине да тој проблематици стану у крај.

“Имамо боловања која су трајала двије, три године а која су била на терет послодаваца. Ми смо сад у фази разговора гдје се размишља о увођењу “привременог пензионисања” за такве случајеве који би били под посебним режимом што се тиче стране Фонда”, каже Саша Тривић из Уније удружења послодаваца.

Из Фонда за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске поручују да важећи закони не познају институт “привремене инвалидске пензије”. Сада је пракса, кажу у Фонду ПИО, да се у поступку вјештачења утврђује да ли је радник радно способан или није.  Идеју послодаваца подржавају и кажу да су спремни за сарадњу. 

“Дошло би се до два бенефита: смањио би се износ средстава који се издваја за дуготрајна боловања за десетине хиљада људи, с друге стране институтом привремене инвалидске пензије за који би се издвајала одређена накнада ријешио би се тај проблем. То је једно отворено питање”, каже Тихомир Јоксимовић, портпарол Фонда ПИО Републике Српске.

Према подацима Фонда здравственог осигурања Републике Српске, на боловању се прошле године у просјеку мјесечно налазило око 16.100 радника. На боловању до 30 дана налазило се  мјесечно око 10.600 радника, а преко 30 дана око 5.500 радника. 

Иначе, боловања дужа од 30 дана иду на терет Фонда здравственог осигурања Републике Српске, док боловања до 30 дана иду на терет послодавца. Трошкови Фонда за боловања дужа од 30 дана у 2018. години износи 13,3 милиона марака, а  у 2017. око 12,2 милиона марака.

“Најчешћи узроци боловања у 2018. години су повреде и тровања који учествују са 22 одсто у укупној структури боловања, затим болести мишићно-коштаног система 19 одсто,  тумори 12 одсто,  боловања у вези са трудноћом - 11 одсто,  те болести система крвотока девет одсто. Дакле, ове групе обољења чине око 73 одсто узрока боловања”, поручују из Фонда ПИО.

Послодавци имају могућност да затраже од Фонда провјеру оправданости боловања својих радника, уколико имају било какву сумњу. Прошле године 86 послодаваца је затражило провјеру оправданости боловања за 152 радника. Контролама је утврђено да је у девет случајева било неправилности, а оне су се већином односиле на то да осигураници нису на вријеме упућени на првостепену комисију за оцјену боловања, те да је боловање трајало дуже него што предвиђа правилник за одређена обољења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана