Патријарх Иринеј 9. марта на састанку поглавара православних цркава

Aгенције
Патријарх Иринеј 9. марта на састанку поглавара православних цркава

Београд - Његова светост патријарх српски Иринеј присустоваће састанку поглавара свих канонских православних цркава у Истамбулу /Цариграду/ 9. марта, речено је Срни у Патријаршији Српске православне цркве /СПЦ/.

Патријарх Иринеј у Истамбул путује на позив васељенског патријарха Вартоломеја, који ће на састанку са поглаварима православних цркава разрадити детаље организације Свеправославног сабора, који ће бити одржан наредне године.

У Цариградској патријаршији очекују да ће Свеправославни сабор допринијети јединству православног свијета и унаприједити сарадњу помјесних православних цркава.

Предвиђено је да једна од десет планираних тема буде једнообразност црквеног календара.

У врху Српске православне цркве од раније преовладава став да је унутрашње питање цркве да ли ће користити Јулијански или Грегоријански календар.

Осим СПЦ, Јулијанског календара данас се придржавају и патријаршије Јерусалима, Москве, Грузије и манастири на Светој гори атоској.

Ове цркве непокретне празнике славе 13 дана касније него што то предвиђа Грегоријански календар, што значи да, на примјер, Божић пада 25. децембра по новом рачунању времена, односно 7. јануара по старом рачунању времена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана