Око 800 миграната заражено шугом

nezavisne.com
Око 800 миграната заражено шугом

Бихаћ - Због повећаног броја миграната који долазе на подручје Унско-санског кантона све је теже контролисати хигијенско-епидемиолошку ситуацију и овдашње здравствене установе за то једноставно немају капацитета, изјавила је министрица здравства у Влади УСК Нермина Ћемаловић.

Према њеним ријечима, о озбиљности ситуације најбоље говори податак да су здравствени радници у протеклом периоду евидентирали мигранте који су ХИВ позитивни, а има и обољелих од туберкулозе те хепатитиса Б и Ц. Такођер, у протеклом периоду евидентирано је око 800 миграната заражених шугом.

“У два највећа прихватна центра у Унско-санском кантону, а то су 'Бира' у Бихаћу и 'Мирал' у Великој Кладуши, тренутно је смјештено преко 3.000 миграната. Највећи је број младића старости од 15 до 30 година, а међу њима је евидентиран и велики број овисника о наркотицима и хипнотицима. Дефинитивно је ситуација забрињавајућа”, казала је Ћемаловићева.

Према њеним ријечима, љекари који пружају услуге у тим центрима у великом су проблему јер се у толикој маси људи који бораве на скученом простору не може ефикасно контролисати хигијенско-епидемиолошка ситуација. Она је истакла како постојеће здравствене установе нису довољно капацитиране да пружају услугу мигрантима.

“Капацитет Кантоналне болнице у Бихаћу довољан је за домицилно становништво. У случају појаве било каквих масовнијих заразних болести међу мигрантима или слично, били бисмо у огромном проблему. Имали смо случајеве масовних туча међу мигрантима и замислите како је кад одједном примите неколико десетина повријеђених особа. Довољно је само да поменемо да је Дом здравља у Бихаћу у протеклом периоду, у Хитној медицинској помоћи, извршио преко 2.500 услуга које се односе на мигранте”, каже она.

Због свега тога, како је казала, неопходно је обезбиједити додатне смјештајне и техничке капацитете, те их опремити како би се мигрантима могла пружити адекватна здравствена заштита.ne

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана