Одузети “лажни” мобилни телефони вриједни 100.000 марака

Срна
Одузети “лажни” мобилни телефони вриједни 100.000 марака

Сарајево - Службеници Управе за индиректно опорезивање у Царинској испостави Сарајево одузели су већу количину мобилних телефона због повреде интелектуалног власништва и повреде жига.

Службеници Управе за индиректно опорезивање у Царинској испостави Сарајево, уз сарадњу са колегама из Групе за спречавање кријумчарења и прекршаја РЦ Сарајево зауставили су увоз 1.400 мобилних телефона из Кине којим својим изгледом асоцирају на робну марку мобилних телефона НОКИА.

Роба је привремено задржана под царинским надзором, те се води прописани поступак предузимања царинских мјера заштите интелектуалне својине у складу с одредбама Закона о жигу и Одлуке о провођењу царинских мјера за заштиту права носиоца жига. Тржишне вриједности привремено одузете робе се процјењује на око 100.000 КМ.

Приликом увоза, извоза или транзита робе, у складу са важећим прописима, штите се права интелектуалне својине, и то: жиг, ауторско и сродна права, индустријски дизајн, патент и поријекло или географска ознака. Царински органи су надлежни да, у случајевима сумње повреде права интелектуалне својине, прекину царински поступак све до окончања поступка којим се повреда права утврђује.

Другим ријечима, уколико царински органи посумњају да одређена роба која се увози у БиХ представља фалсификат познатих свјетских марки, имају право такву робу задржати, а од носиоца права затражити да изврши стручну процјену о томе да ли је ријеч о фалсификату или није. Уколико се утврди да постоји основа сумње да роба представља фалсификат неке од познатих свјетских марки које су заштићене и у БиХ, УИО предметну робу задржава, све до окончања поступка пред надлежним судом и доношења правоснажне судске одлуке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана