Одузет плијен тежак 15,1 милион КМ

Драгана Орловић
Одузет плијен тежак 15,1 милион КМ

Бањалука - Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ за само три мјесеца ове године одузела је робу вриједну 15,1 милион марака, што је дупло више него током цијеле прошле године, када је вриједност запљене износила око седам милиона КМ.

Највећу вриједност када је ријеч о роби одузетој у првом кварталу ове године имали су злато и накит тешки 7,5 милиона марака, а службеници УИО одузели су и сканк вриједан 4,5 милиона.

На трећем мјесту, када је у питању вриједност заплијењене робе, налази се сребро и то у износу од 1,8 милиона марака. 

Како показују евиденције УИО БиХ, службеници су одузимали и разне текстилне производе, дијелове за аутомобиле, дуванске прерађевине и цигарете, те рачунаре и обућу.

Начелник Одјељења за комуникације и међународну сарадњу УИО БиХ Ратко Ковачевић каже да робом која је привремено одузета није могуће располагати до коначне одлуке суда, и то у сваком појединачном поступку.

- О њеној коначној судбини одлучују надлежни судови по основу поднесених захтјева за покретање прекршајног поступка, а одлука суда је у том погледу коначна и обавезујућа за УИО. За правоснажно одузету робу надлежни суд обично у пресуди наводи шта ће се с њом даље дешавати, односно хоће ли бити уништена, продата или нешто треће - навео је Ковачевић.

Према његовим ријечима, укупна вриједност правоснажно одузете робе до краја 2018. године износила је 11,7 милиона, а неправоснажне 8,6 милиона.

Ковачевић је истакао да, у складу са одлуком о продаји царинске робе, надлежни регионални центри УИО припремају спискове производа за које су испуњени услови за продају, а у тим регионалним центрима формиране су и комисије које процјењују њихову вриједност.

Из УИО апелују на грађане да пријаве сваки облик утаје царине или ПДВ-а.

Аукције

Према подацима УИО БиХ, лани је путем аукција продата правоснажно одузета роба у вриједности од око 479.000 марака, док је по наредби судова уништена роба у износу од око 459.000 КМ.

- Роба коју уништавамо је акцизна или представља повреду права интелектуалног власништва - објашњавају у УИО.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана